Анализи Новини

Къде отидоха руските туристи?

   
Къде отидоха руските туристи?

Изглежда, че тази година руските туристи ще избягват плажовете в Гърция и България. Това се посочва в анализ на Euractiv. Със сигурност епидемиологичната ситуация не е причината. Кремъл е решил на кои държави да подари туристи и кои да накаже.

И числата не са за пренебрегване. През 2019 г. Гърция приема над 500 000 руски туристи. В България официалната статистика за същата година показва 450 116.  Не броим кошмара с ковид от миналата година.

Но с напредване на ваксинацията и значителното подобрение в епидемиологичната обстановка, броят на руските туристи в България и Гърция остава изключително нисък.

Пристиганията им зависят най-вече от достъпа на относително евтини чартърни полети и точно тук е уловката.

В случая с Гърция EURACTIV получи изпратено през април писмо от руското министерство на транспорта до гръцката служба за гражданско въздухоплаване. В писмото е отказано гръцкото искане за позволение на двете основни авиокомпании, Aegean и Ellinair, да летят между двете страни.

В България на практика тази година няма руски летовници, след като руският туроператор TEZ отмени всички чартърни полети до Бургас и Варна за лятото.

Спирането на потока от стотици хиляди туристи е толкова просто. Видяхме същия сценарий, след като Турция свали руски военен самолет през 2015 г. Тогава потокът от руски туристи внезапно беше отклонен от Турция към Египет.

Случаят със сваления самолет е вече забравен, Путин и Ердоган са приятели, а руските туристи се стичат в Турция. Между другото епидемиологичната ситуация там е значително по-лоша от тази в България и в Гърция.

Всъщност броят на случаите  показва, че руските туристи несъмнено биха били много по-сигурни в България и Гърция – страни, които биха били твърде щастливи да ги посрещнат – отколкото в собствената си страна. Но това лято просто не беше писано.

На 24 май гръцкият външен министър Никос Дендиас се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Сочи. Не е ясно дали са обсъждали туризма и чартърните полети, но след това Дендиас предложи топло посрещане на руските туристи в страната си.

В знак на добра воля Гърция заяви, че ще признае ваксинацията на пристигащи туристи с руската ваксина Спутник, въпреки че страната не я поставя. Все още предстои Спутник да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

България също третира ваксинираните със Спутник, наравно с имунизираните с одобрените от ЕМА ваксини. Междувременно служители заявиха, че ще се опитат да запълнят празнината заради отсъствието на руснаци като привлекат повече посетители от Украйна.

Помолен за коментар, руският посланик в ЕС Владимир Чижов категорично отрече пред EURACTIV, че отсъствието на руски туристи това лято по гръцките и българските плажове е с политически подтекст.

“Бих предупредил журналистите да не се изкушават да търсят черна котка в тъмна стая”, каза Чижов в писмено изявление. Той добави, че руските авиационни власти поддържат контакт със своите колеги от ЕС. Решенията за създаване или промяна на маршрути на определени полети са взети “в пълно съответствие с действащите авиационни правила и процедури, както и санитарните изисквания на всички страни участващи в процеса”, посочи той.

Чижов отхвърли твърденията, че страната му използва международния въздушен транспорт за политически договорки или дори за изнудване. Той може да е прав, а ние да грешим. И все пак, ако е умишлено, далеч не е първият път, когато подобен тип “човешка бомба” се използва срещу Балканите.

Докато с Ердоган виси заплахата от освобождаване на тълпи от мигранти, Путин играе с лостовете на свое разположение: спиране на газа през зимата и спиране на туристите през лятото. И да, ние сме наясно, че Русия правдоподобно отрича да действа по политически причини.

И ще попитате, къде е ЕС във всичко това? Поне официално, това не е точка от дневния ред на ЕС. Нито София, нито Атина повдигат въпроса. Поне за момента.

euractiv.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати