Анализи

Топ 10 туристически дестинации в Европа за 2021 г.

   
Топ 10 туристически дестинации в Европа за 2021 г.

Топ 10 туристически дестинации в Европа е класацията, която, ако не ви накара да стегнете куфарите веднага, то ще ви накара да се усмихнете, мечтаейки за следващото бягство до някое красиво местенце.

Както всяка година и тази, стотици хиляди страстни пътешественици от над 190 страни по света гласуваха в класацията на специализираното издание EBD, за да отличат 10-те най-добри туристически дестинации в Европа.

Топ 10 туристически дестинации в Европа

10. Канарски острови, Испания
Канарските острови се радват на постоянно слънце през цялата година. На някои от тях, като Лансароте например, e изчислено, че се стига до 2500 слънчеви часа годишно, което е рекорд за Европа. Температурата през зимата никога не е по-ниска от 14 градуса и не надвишава 20 градуса при слънчево време.

Тук ви очакват седем великолепни острова: Тенерифе, който е най-големият и най-населен;, Лансароте и с все още действащия си вулкан; Фуертевентура – най-горещият и равен остров с дългите си километри плажове; Ла Палма, който е най-зеленият, но и най-влажният; Гран Канария; Ел Йеро и Ла Гомера.

Ако искате да се поглезите с лукса на звездите и да срещнете евентуално Брад Пит или друга мега звезда, трябва да изберете да отседнете на Ла Палма. Тук, в някогашния стар фар, превърнат в бутиков хотел (Faro Punta Complida) със само 4 апартамента, често отсядат носителите на Оскари.

9. Долината Сока, Словения
Наградена от Европейската комисия като една от най-добрите дестинации за устойчив туризъм, Долината Сока е идеална природна дестинация за семейства, спортисти и еко туристи. Прекрасни природни пейзажи, вдъхновяващи клисури и омайни водопади, езера, пещери и реки… Малък рай за почитателите на водните спортове (рафтинг, каяк, кану и др.), риболовците, алпинистите и планинските колоездачи.

Сока е „долината на 100-те водопада“ и на красивата река Соча и нейните многобройни притоци. Там водите, които се спускат от планините, са прозрачни и небесно сини, а в комбинация с високите върхове, зелени гори и бели камъни изглеждат като картина от платното на художник. Районът обхваща 942 кв. км и е разделен на три общини: Бовец, Кобарид и Толмин, където имате възможност да опознаете и местните традиции и да се насладите на вкусната словенска кухня.

8. Котор, Черна Гора
Крайбрежният град, който години наред е в топ класациите на европейски туристически дестинации и едновременно с това да запази своя чар и автентичност. Ако никога не сте посещавали Черна Гора, то силно препоръчваме да запонете от Котор, а към него спокойно можете да добавите и бароковия град Пераст и и изкуствено построения остров, на който се издига Църквата на Дева Мария от скалите.

Котор е един от градовете, който всички обичат. Градът, който ще заобичате и вие!

7. Остров Кефалония, Гърция
Място, което ще ви предложа заслужена почивка след повече от година на супер обрати. Една от най-добрите европейски дестинации и един от най-красивите гръцки острови. Разположена на юг от островите Корфу и Лефкада, Кефалония е известен със своите пясъчни заливи. Обявен за природно чудо, ако решите да почивате там, не пропускайте да посетите плажовете Миртос и Антисамос.

За любителите на природата препоръчваме също езерото Мелисани, обявено за едно от най-добрите природни чудеса в Гърция. Също така не подминавайте и цветното рибарско селце Асос, където е и плажът Си, известен с невероятния червено-оранжев цвят на пясъка.

6. Париж, Франция
Париж винаги ще бъде Париж!

Бляскав, щедър, вълшебен… Град на влюбените, културата, музеите, съвременното изкуство, гастрономията, модата… Париж е дестинацията, кято докасва сърцето.

5. Сибиу, Румъния
Сибиу е може би един от най-красивите градове в Румъния и една от най-добрите дестинации в Европа. Намира се в сърцето на красивата провинция Трансилвания.

Със своята над 800-годишна история, той е очарователна комбинация между духа на миналото и образа на европейския, космополитен и динамичен градски живот. Избран за Европейска столица на културата преди няколко години, Сибиу е град, който ще се хареса не само на семействата и на любители на историята и архитектурата, но и на феновете на инстаграм, които могат да се снимат на воля във великолепния средновековен исторически център, Моста на лъжата (най-старият чугунен мост в Румъния).

Известен като градът на „къщите с очите“, заради причудливите си покриви с особени отвори на покривите, той е походящ за посещение целогодишно.

4. Флоренция, Италия
Това е може би един от най-красивите градове в света и със сигурност една от най-добрите дестинации в Европа. Флоренция е притегателно място за любителите на изкуството. Флорентинският Ренесанс промени начина на мислене за човека и света около него. Корените на хуманизма са във Флоренция. Данте, Макиавели, Галилео, но и Ботичели, Леонардо да Винчи, Микеланджело, също идват от Флоренция.

Когато отиде в града, не пропускайте да посетите Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“, галерия Уфици и да се полюбувате на „Раждането на Венера“ от Ботичели и “Давид” от Микеланджело.

3. Кавтат, Хърватия
Град, който често и съвсем основателно присъства в топ листите на пътешествениците! Слънце, море, гастрономия, природа, култура, релакс, Кавтат може да ви предложи всичко, от което се нуждаете през 2021 г.!

Разположен в района Конавле, известен и като „хърватската Тоскана“, очарователният Кавтат е на „една ръка разстояние“ от задължителния за посещение Дубровник. Ще ви разкрием еи една „тайна“ – старият център на града крие много прекрасни кафенета и ресторанти, които задължително трябва да посетите. А зашеметяващата му брегова линия, богато „обримчена“ с палми, често е определяна за „близнак“ на бреговата ивица на Сен Тропе.

2. Рим, Италия
Pixlr Вечният Рим! А изразът „Roma Caput Mundi“ (Рим е столицата на света) в много отношения е съвсем на място. За Рим няма да е прекалено, ако кажем, че е своеобразен град-музей, „строен“ през вековете и обогатяван от историята. Не случайно за много от пристрастените към пътуването авантюристи това е Вечният град, в който могат да се връщат отново и отново.

1. Брага, Португалия
Брага е най-добра европейска дестинация за 2021 г.!

Градът определено има какво да предложи на всеки от вас. Ще се хареса на любителите на историята и архитектурата, но и на страстните гастрономи, шопинг маниаците, както и на почитателите на религиозния туризъм с разкошните си църкви, манастири и светилища. Невероятно романтичен, Брага е един от най-щастливите градове в Европа и сред тези с най-добро качество на живот в света.

Това е и един от най-сигурните дестинации по отношение на ковид пандемията, призната от международната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) за навременни и иновативни мерки от страна на властите за овладяване на епидемията.

Град, който можете да посетите по всяко време на годината, Брага определено си струва да бъде включен и в личната ви топ листа за предстоящи пътувания!



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати