Хотели

Очакваме 200 000 чешки туристи у нас през летния сезон

  11.06.2021 15:39  
Очакваме 200 000 чешки туристи у нас през летния сезон

Режимът на влизане на чешки туристи у нас 22 дни след първа доза от поставена ваксина беше обсъден на съвместна среща на ниво министри днес, на която страната ни е домакин.

Експертна комисия ще заседава по темата, а външният министър на Чехия Якуб Кулханек изрази надеждата си за положителен отговор в следващите няколко дни. Ако такова решение бъде взето у нас, то ще важи реципрочно и за българските туристи, пътуващи за Чехия.

Служебният министър на туризма Стела Балтова подчерта, че очакваме 200 000 чешки туристи у нас през летния сезон.

Българският външен министър Светлан Стоев също потвърди, че се очаква позитивно решение от страна на България по този въпрос.

На срещата беше дискутиран и скандалът с експлозията във Върбетице и тези у нас. Обсъдено е тясно сътрудничество между службите на двете страни, а разследващите им органи са в постоянен контакт по между си.

Стоев заяви, че Чехия и България са изразили взаимна солидарност и недоволство от реакцията на руската страна.

По отношение за провеждането на парламентарните избори на 11 юли, чешкият външен министър заяви, че ще даде разрешение за откриване на поисканите от България шест избирателни секции на територията на Чехия.
Българската страна изрази искрена благодарност за това решение и обясни за законодателните пречки в някои населени места извън посолството в Прага, които се надява да бъдат разрешени.

Темата за Западните Балкани и българската позиция по отношение на Република Северна Македония също беше разгледана. От българската дипломация увериха, че ще се стремят да върнат процеса на разговори в рамките на ЕС и правят всичко възможно да се рестартира диалога. От там обясниха обаче, че РС Македония не е в позицията да взима отношение по преговорната рамка.