Новини

Дубай строи кабинков лифт над града за движение със 150 км/ч

   
Дубай строи кабинков лифт над града за движение със 150 км/ч

Водещ претендент да предостави на Дубай нова система за масов транспорт, окачена на релси, публикува подробности за това как могат да се използват неговите кабинки в градското небе.

USky Transport, използвайки технология на Unitsky String Technology, проектирана в Беларус, разкри първата си прототипна пътническа линия в емирство Шарджа тази седмица, съобщава National, предаде БГНЕС.

Базираната в Минск компания е една от няколкото, които наддават за развитие на търговска пътническа линия в ОАЕ през следващите две години.

Учените разкриха планове за създаване на Център за научни изследвания и развитие на uSky в Шарджа. Центърът за иновации Skyway ще бъде разработен на текущата площадка за тестване в Парк за изследвания, технологии и иновации в Шарджа. Той ще включва няколко линии, използващи свръхмощна окачена кабелна технология за пренасяне на пътнически и товарни кабинки със скорости от 150 км/ч до 500 км/ч.

„Тук има огромен потенциал“, каза Олег Зарецки, главен изпълнителен директор на uSky Transport и добави: „Искаме да преместим транспорта на следващо ниво, където няма да има земни препятствия или трафик. Предлагаме на хората концепцията за бъдещето“.

В Минск вече оперират пет тестови линии. Стоманената обвивка, затваряща релсовата глава, е значително по-евтина от съществуващата транспортна инфраструктура. Кабинките са разположени на всеки 50 метра и са издигнати на 15 метра от земята.

Системата изисква минимално придобиване на земя за строителство за пренасяне на аеродинамични кабинки с висока енергийна ефективност между транзитни подстанции.

През 2019 г. транспортната система uSky, по-рано наречена Skyway Greentech, подписа споразумение с Управлението за пътища и транспорт в Дубай за разработване на футуристични решения за задръстванията. Подобна сделка беше подписана наскоро с Zhong Tang Sky Railway Group за изследване на „футуристични транспортни системи“, след като компанията от Ченгду представи своя прототип на монорелсов път през 2016 г.

Стратегията за автономен транспорт в Дубай има за цел да превърне 25% от всички пътувания в града в автономни до 2030 година.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати