Новини

Черна гора иска руските туристи

   
Черна гора иска руските туристи

Заместник министър-председателят на Черна гора Дритан Абазович изпрати писмо до заместник министър-председателя на Русия и председателя на Федералния оперативен щаб за борба с коронавируса Татяна Голикова, в което поиска на следващото заседание на оперативния щаб да разгледа възможността за възобновяване на преките полети до Подгорица. Това се посочва в съобщение, публикувано във вторник на уебсайта на правителството на балканската държава.

"Като се има предвид, че Черна гора почти се е справила с пандемията COVID-19 и че регистрира почти двуцифрен брой нови заразени граждани всеки ден, както и факта, че огромен брой руски граждани притежават недвижими имоти или бизнес в Черна гора и често оставаме в нашата страна, надяваме се, че вие, като председател на антикризисния щаб на Руската федерация, ще разгледате възможността за включване на Черна гора в зеления списък на страните , което би било изключително важно за Черна гора, " заяви вицепремиерът в писмо. Абазович също така отбеляза, че възстановяването на директните полети между страните ще бъде от голямо значение, тъй като, твърди се, това ще позволи на голям брой заинтересовани граждани на двете държави да пътуват и да извършват дейностите си безпрепятствено.

През последните години руските туристи съставляват значителна част от туристическия поток на балканската република. Поради ограничителните мерки, въведени за борба с пандемията, както и спирането на полетите с Черна гора през пролетта на 2020 г., руските летовници на практика не идват.

По-рано правителството на Черна гора поиска спешна помощ от НАТО и Европейския съюз във връзка с тежкото положение на здравната система на фона на разпространението на коронавируса. В страна с население от 600 хил. души загинаха 1 602 души, което е един от най-лошите показатели в относително изражение в Европа.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати