Новини Хотели

Гълъб Донев: Предвижда се редизайн на мярката 60/40

   
Гълъб Донев: Предвижда се редизайн на мярката 60/40

Обсъдихме проект за изпълнение и допълнение на Постановление 151 от 2020 г. на МС, с което се въвеждат компенсации за засегнатите от пандемията икономически дейности или т.нар. мярка 60/40. Това каза социалният министър Гълъб Донев след среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество,

Проектът предвижда малък редизайн на мярката. Подкрепата, която от 1 юни и 1 юли ще могат да получават засегнатите бизнеси и лица в тези сектори, интензитетът на участие на държавата в мярката, ще бъде разделена на две части, каза той.

"При 30 % спад в оборота, държавата ще подпомогне 50 % от осигурителния доход за лицата, попадащи в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани. А също към осигурителния доход ще бъдат включени дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40 %, към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40, като тук 60 % работодателите ще получат за своите наети работници и служители. Тази подкрепа, тази помощ ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април и дължимите осигурителни вноски от работодателя", каза още Гълъб Донев. 

КНСБ подкрепи изпълнението и допълнението на постановление 151.

"Помолихме финансовия министър да ни даде известна информация за процеса по подготовка на корекция на бюджета. Получихме едни първоначални анонси и уверения, че с нас това ще бъде дискутирано и съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество преди да финализират своето виждане, което може да бъде реализирано, след като се формира нов парламент", казаха от КНСБ.

Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде по-добър - няма предвидени средства в бюджета, няма действащ парламента, за да промени това и няма време за нотификация на по-сериозни изменения. Това заяви след срещата Васил Велев от АИКБ.

Новият дизайн на мярката беше изработен в две многочасови тристранни срещи от представители на икономическия блок на правителството, от синдикати и работодатели, каза той. Уточни, че АИКБ са внесли предложения за подобряване на проекта. Първо - да се добави в него в раздела за особено потърпевшите бизнеси - пътническия и въздушен транспорт. Второто предложение е подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари.

Също така заявихме категорично желание да изработим заедно мерките за подкрепа на заетите, доходите на работещите и на предприятията, при евентуална нова вълна, а и в оставащите месеци до края на годината, предвид на временната рамка за допустима държавна помощ, която ЕК е изработила, заяви Велев.

КТ "Подкрепа" са единствените, които не подкрепиха мярката.

Ваня Григорова заяви, че това, което ги спира е фактът, че мините от "Мини Марица Изток" няма да бъдат обхванати от това подпомагане, тъй като се увеличава размерът на спада на приходите, които трябва да има едно дружество, за да получи подпомагане от бюджета. Оказва се, че за мините няма 20 млн., за да ги подкрепи, за да не затворят, а има има намаление на ДДС в ресторантьорството, заяви Григорова. Тя предупреди, че в "Мини Марица Изток" се говори, че ще има съкращение на 2000 миньори, което е огромен проблем.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати