Анализи

4 трилиона долара загуби в туризма заради пандемията

   
4 трилиона долара загуби в туризма заради пандемията

Икономическото въздействие от спада в туризма след появата на пандемията може да достигне 4 трилиона долара, се казва в доклад на ООН, цитиран от агенция БГНЕС.

Съвместният доклад на Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) и Конференцията по търговия и развитие (UNCTAD) установи, че липсата на широко разпространена ваксинация в развиващите се страни води до нарастващи икономически загуби. Избухването на пандемията от коронавируса доведе до почти спиране на международните въздушни пътувания през по-голямата част от миналата година, тъй като много страни отказаха да разрешат несъществени пътувания. Това проби дупка от $2,4 трилиона в туризма и свързаните с него сектори миналата година и докладът предупреждава, че подобна загуба може да се случи и тази година в зависимост от разпространението на ваксините за COVID-19.

Спадът в туристическия сектор, причинен от пандемията от коронавируса, може да доведе до факта през 2021 г. глобалният БВП да спадне от 1,7 на 2,4 трилиона долара, което, прибавяйки се към предишните показатели за 2020 г ще доведе до общи загуби от около 4 трилиона долара. Тази прогноза се съдържа в доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), публикуван в Женева. „Очаква се възраждане в международния туризъм през втората половина на тази година, но според доклада на UNCTAD, през 2021 г. все още се очакват загуби от 1,7 до 2,4 трилиона долара в сравнение с 2019 г.“, заявиха експертите.

Авторите на доклада обръщат внимание на значителното въздействие на масовата ваксинация върху туристическия сектор. В страни с висок темп на ваксинация икономическите загуби няма да бъдат толкова високи, колкото в страни, където ваксинацията е бавна или едва започнала. С неравномерни нива на ваксинация - с някои страни, ваксинирали по-малко от един процент от населението си, докато други надхвърлили 60% - икономическите щети са концентрирани в страните с нисък процент на ваксинация.

Докладът констатира, че "асиметричното прилагане на ваксини увеличава икономическия удар, който туризмът е претърпял в развиващите се страни, тъй като те могат да представляват до 60 процента от загубите в глобалния БВП." Той отбелязва, че вече е претърпян най-големия спад в туристическите пристигания през миналата година, оценявайки го на между 60% и 80%. Въпреки че секторът на туризма се очаква да се възстанови по-бързо в страни с високи нива на ваксинация, като САЩ, UNWTO не очаква международният туризъм да се върне на предпандемични нива най-рано до 2023 година. Очаква се спадът на международния туризъм с 63-75 процента през тази година от нивата за 2019 г., прогнозирани от UNCTAD, да доведе до загуба на икономическа активност между 1,7 и 2,4 трилиона долара.

Докладът съдържа възможни сценарии за развитие на ситуацията. При най-песимистичния сценарий тази година международните пътувания ще спаднат със 75%. В този случай туристическият сектор ще загуби $948 милиарда, а глобалният БВП ще претърпи обща загуба от $2,4 трилиона. Вторият сценарий се основава на приблизително 63% намаление на международните туристически пътувания. Третият предполага, че ще има 75% по-малко посещения в страни с ниско ниво на ваксинация срещу коронавирус, а в страни, в които значителна част от населението е ваксинирано, туристическият поток ще намалее с 37%. Според втория сценарий загубата на световния БВП се прогнозира на 1,7 трилиона долара, а според третия - 1,8 трилиона. „Очаква се туристическият сектор да се възстанови по-бързо в страни с висок процент на ваксинация, като Франция, Германия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ“, казват експерти. В доклада се посочват ограниченията за пътуване, бавното ограничаване на вируса, ниското доверие от страна на пътуващите и лошата икономическа среда като основни бариери пред развитието на индустрията.

„Светът се нуждае от глобални усилия за ваксинация, които да защитят работниците, да смекчат негативните социални въздействия и да доведат до стратегически решения за туризма, основани на потенциални структурни промени“, заяви и.д. генералният секретар на UNCTAD Изабел Дюран. През 2020 г. преките и непреки загуби на глобалния БВП поради забавянето на международния туризъм възлизат на, според UNCTAD, 2,4 трилиона долара. За 12 месеца броят на международните туристически пътувания е намалял с 1 милиард, или 73%. Особено тежко са засегнати развиващите се страни, където потокът от туристи е намалял с около 60-80%. Най-големи загуби са понесли Североизточна и Югоизточна Азия, както и Океания, Северна Африка и Южна Азия. В същото време спадът в туризма е засегнал в по-малка степен Северна Америка, Западна Европа и Карибите. "Туризмът е спасителен пояс за милиони и напредването на ваксинацията за защита на общностите и подпомагане на безопасното рестартиране на туризма е от решаващо значение за възстановяването на работни места и генерирането на така необходимите ресурси", заяви генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати