Анализи

Излезе заповедта на здравния министър за влизане в България

   
Излезе заповедта на здравния министър за влизане в България
  dir.bg

От 1 юли 2021 г. влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес. Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са:

- 14-дневна заболяемост;

- седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;

- ниво на изследване в държавата;

- идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ   „безпокойство“;

- липса на достатъчно информация.

Цветовите зони са, както следва:

         Зелена зона;

         Оранжева зона;

         Червена зона.

 

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

В зелената зона ще са държави, които:

- към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е пониска от 75 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %;

- към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-ниска от 4 %. За оранжева зона ще се определят страни, които:

- към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %;

- ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 200 и 500 на 100 000 население. В червената зона ще бъдат включени страни, в които: - към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е повисока или равна на 500 на 100 000 население;

- липса на достатъчно информация за държавата, на периодично актуализиране на информацията или на достоверен източник на информация, или ако нивото на изследване е по-ниско от 300 проби на 100 000 население;

- ако в съответната държава се разпространява вариант на SARS-CoV-2, будеш „безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване.

В заповедта, издадена от министъра на здравеопазването, е определено и кои страни влизат в трите зони.

 

В зелената зона са: Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватска, Гърция, Дания Италия, Словения, Франция, Норвегия, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако, Държавата град Ватикан.

 

В оранжева зона са всички, които не са в червената и зелената.

 

Червена зона обхваща страните: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Бразилия, Република Южна Африка, Ботсвана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунизийска република, Оман, Малайзия, Монголска народна република, Колумбия, Чили, Източна република Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Р Ел Салвадор, Куба и Доминиканска Република. Държави, с които Република България е постигнала споразумение за свободно преминаване на реципрочна основа са Румъния, Чехия. 

 

С пълния текст на Заповед № РД-01-547/30.06.2021 г. можете да се запознаете в прикачения файл.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати