Новини Хотели

Таксите за визите се вдигат, без за руските туристи

   
Таксите за визите се вдигат, без за руските туристи

Наскоро обявеното поскъпване на турстическите визи от външно министерство предизвика изключителен смут в туристическия бранш. Според много от експертите в областта, увеличението на цената на входните краткосрочни визи за граждани на трети страни извън ЕС, които искат да посетят България, ще бъде пагубно за българския туризъм. В подобна тежка икономическа криза се предполага, че таксите трябва да бъдат намалени намалени, за да се улесни максимално пътуването в България. Според Георги Щеревпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), броят на туристите би се покачил с до три пъти при подобно решение.  

“Предлаганото увеличение няма да се отрази на специалната визова такса, която плащат гражданите на страни със споразумения за улесняване на визовия режим с ЕС. Тази такса е 35 евро и се отнася до Руската федерация, Азербайджан, Армения и Беларус. Също така, според текста на внесеното предложение, визовата такса за деца от 6 до 12 години ще отпадне изцяло. Това в МВнР отчитаме като възможност за бъдещо улеснение за туристическия бизнес”, коментираха от външно министерство за TravelNews. Друга промяна, която се предлага, е да се намали от 15 лв. на 5 лв. таксата за удостоверяване с „Апостил” на документи, издадени от български учреждения. В момента различните държавни органи събират тази такса в различен размер.” 

България следва общата визова политика на ЕС. Според актуалното европейско законодателство таксата за визите за краткосрочно пребиваване трябва да е единна за всички държави членки. Към момента всички държави в Шенгенското пространство, както и Румъния са въвели таксата от 80 евро за краткосрочна виза. “Таксата бе въведена от повечето държави през февруари 2020 г., когато влязоха в сила измененията на Визовия кодекс. България обаче отложи повишаването на таксата поради пандемията с КОВИД-19 и с оглед улесняване на туристическия бранш с цяла една година. Поради тази причина сега се предлага да бъде въведена и след края на този туристически сезон от октомври 2021 г., обясниха от външно министерствоКъм този момент изпълнението на шенгенските изисквания е неотложим ангажимент и България ще направи всичко възможно да го изпълни по-скоро.  

Служебният министър на туризма Стела Балтова обеща по време на среща с БХРА, че до края на мандата на служебния кабинет ще заработи онлайн визов център за входни визи за България. Това е част от осъвременяването на визовите системи на Европейския съюз и тази модернизация е една от важните теми на международно ниво, по които МВнР работи.  

 

В момента МВнР е осигурило възможност за максимално улеснен начин за подаване на визи от туроператорите в държави, чиито туристи са важни за пазара у нас. Туроператорите в Русия, например, а и в Турция, подават по електронен път в консулските ни служби заявленията за визи, като след това ги носят в консулските ни служби и на хартия. По българското и европейското законодателство, визите трябва да се издават под формата на визов стикер в паспорта, казаха още от МВнР. 

Въпреки опасенията на БХРА, че секторът бива неглежиран и умаловажаван, от външно министерство допълниха, че се стремят да работят в интерес на туристическия бизнес. 

 

Йоана Шомова 

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати