Новини

ДНСК сезира прокуратурата за строежа на Смокините

   
ДНСК сезира прокуратурата за строежа на Смокините

Шефът на ДНСК арх. Влади Калинов сезира Върховна административна прокуратура за издадени от главния архитект на община Созопол 5 разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините –север“, съобщиха от строителния контрол.  

В одобрените инвестиционни проекти - в част „Конструктивна“, е предвидено сглобяемо строителство. Там е записано: „при изпълнение на строителството да се спазват изискванията на ПИПСМР“ за монтажните работи. Съгласно легалната дефиниция за „строителни и монтажни работи“ регламентирана в § 5, т. 40 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ, – „строителни и монтажни работи“ са тези, чрез които строежите се изграждат…“, уточняват от ДНСК.

От заложените в проектите габарити на посочените в сигнала съоръжения и начина на тяхното изработване, категорично може да се твърди, че обектите са проектирани като монтажен строеж, а не като преместваем обект по смисъла на дефиницията на § 5, т. 80 от ДР на ЗУТ.

В сигнала на началника на ДНСК е посочено, че издадените от главния архитект на община Созопол разрешения за поставяне легитимират извършването на строителство на територията на морски плаж „Смокините – север“, създавайки правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти.

РДНСК Бургас е изпратила покана за съставяне на актове на гл. архитект на община Созопол по реда на Закона за административните нарушения и наказания за незаконосъобразно издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините-Север“.

Вчера Антокорупционният фонд (АКФ) отправи сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството относно нерегламентираното строителство на плаж „Смокиня“, в което поиска Комитова да се произнесе дали новостроящите се обекти на плажа представляват „преместваем обект“ или „строеж“ и дали нарушават законовите норми.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати