Хотели

Хотелиерите също поискаха стимули за ваксинация

   
Хотелиерите също поискаха стимули за ваксинация

Бизнесът да съдейства с предметни награди за държавна томбола за стимулиране на имунизацията.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя обмисляната от служебния кабинет идея да се предложат стимули за ваксиниране, за да се засили имунизационния процес. Средствата, които биха вложени в подобна кампания като стимули – в рамките на от 50 до 300 лева на човек, който реши да се ваксинира тепърва, ще бъдат спестени от мерките, които според здравните експерти ще се наложат и през тази зима – затваряне на бизнеси, нови мерки за социална дистанция и т.н. Парите, с които държавата би компенсирала затворени бизнеси отново биха били значително повече в сравнение със стимулите за имунизация, ако бъдат предвидени такива, подчертават от БХРА.

От БХРА призовават стимулите да са сериозни, за да има ефект от тях. Например да се предложат парични стимули в размер от 50 до 300 лева, като тези, които изявят желание да се ваксинират веднага след обявяване на мярката, в рамките на първите двадесет дни за получат 300 лева. За следващите 10 дни да има 250 лева, за тези през 10 дни съответно 200, 150, 100 и 50 лева. Като кампанията може да бъде ограничена във времето – за два месеца, така че да изпреварим очакваната нова вълна на вируса през есента, предложи председателят на БХРА Георги Щерев. Тези средства могат да се ползват за лятна ваканция например, а 600 лева за едно семейство са сериозен бюджет за почивка, понякога и повече, отколкото те самите могат да отделят.

Освен парични суми може да се приложи организиране на томболи с предметни награди – телевизори, перални, коли, ваканционни пакети, както се прави и в други държави например. Държавата може да създаде специален фонд, в който да набира тези предметни награди от фирми и частни лица за организиране на томболата.

От национално представената организация с 36 регионални структури призовават и своите членове – хотелиери, собственици на заведения и организатори на туристически услуги, също да стимулират служителите си, които изявят желание да се ваксинират. Това може да стане чрез различни бонуси, определени от самите собственици, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Един от тях може да е безплатно раздаване на карти от Партньорската програма на БХРА на онези служители, които се имунизират.

Партньорската програма включва стотици обекти, от които притежателите на карти ползват отстъпки до 50 на сто от цените на продуктите или стойността на услугите. Освен ваканции в места за настаняване и посещения на хотели и ресторанти, собствениците на картите могат да пазаруват с намаление от магазини за хранителни стоки и техника, да зареждат бензин на преференциални цени и да се възползват от редица други изгодни предложения. Анализът на БХРА показва, че чрез отстъпките, заложени в картите от програмата едно домакинство може да спести по 70-80 лева от семейния си бюджет на месец.

Едни и същи мерки, пораждат едни и същи действия и стана ясно, че въпреки призивите на предходния кабинет, на служебното правителство и на всички политически сили и лидери, България е една от европейските страни, в които хората имат най-малък интерес и стремеж към ваксинация. Вече е ясно, че основната група желаещи вече са започнали или завършили ваксинационния процес. В момента изтича срока на стотици хиляди дози от ваксините, които са закупени от държавата с цел имунизация на населението.

Световният опит показва, че при ваксиниране на над 70 на сто от населението на даден регион смъртността от COVID-19 намалява до нива по-ниски от тези от сезонния грип. Ясно е, че чрез наказания, ограничения и забрани нежелаещите да се ваксинират няма да бъдат убедени. Затова от БХРА неколкократно предложиха и въвеждането на парични стимули за ваксиниращите се, които да могат да бъдат използвани за ваканция у нас, подобно на програмата за почивки на деца и ученици. По този начин не само ще бъде стимулиран процесът на имунизация, но и ще бъде подпомогнат от държавата най-засегнатия от кризата бизнес – туристическия. От БХРА припомнят, че хотелиерският сектор бе единственият, който не получи държавна помощ за това, че бе оставен уж да работи, но при такива условия, които не позволяваха привличане на клиенти и реално хотелите бяха без работа над половин година, но без да получат съответните обезщетения, както това бе сторено за заведения, фабрики и други затворени предприятия.

Според БХРА масовата ваксинация би помогнала за по-бързото връщане към нормалния живот, така че от организацията напълно подкрепят идеята на служебния премиер Стефан Янев за стимули за ваксинация – ваучери за почивка, томболи, допълнителни привилегии без обаче да се нарушават по никакъв начин или ограничават правата на неимунизираните.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати