Новини Събития

Гейзерът в Сапарева баня ще работи с лятно и зимно часово време

   
Гейзерът в Сапарева баня ще работи с лятно и зимно часово време

Въвеждат работно време на гейзера в Сапарева баня. Той е единственият в Европа и един от най- горещите като цяло в света. Водата, която блика от него, е 103 градуса. Феноменът обаче вече ще изхвърля вода според утвърден график, целта е тя да се пести и да се ползва за развитието на туризъм в района.

Община Сапарева баня е сключила договор с около 40 ползвателя на минерална вода. За да стига до всички хотели и обществени сгради в курорта, е необходимо да се икономисва водата, която гейзерът изхвърля.

"Има я водичката, но бликайки постоянно гейзера, изхабява средно по 5-6 литра вода на секунда, което изтича така в реката. Така, че не можем да си позволим ежедневно и ежечасно да функционира като природен феномен, без да използваме водата", каза кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

Гейзерът ще работи с лятно и зимно часово време, за което туристите ще могат да се информират от сайта на общината. Понеделниците са дни, в които изобщо няма да функционира.

Хората в курорта останаха изненадани от новината за работното време на гейзера.

"Това е една от атракциите на Сапарева баня, така че по-добре е да работи непрекъснато. Те отдавна го съсипаха с това работи-не работи. Той вече не е гейзер, а пръскалка някаква", каза жител.

"Разбира се, че ще е неприятно, тъй като всеки идва за гейзера, да види и да се наслади на природата и на всичко тук, наистина е приятно", смята гражданка.

"Щом е известен у България и по Европа, трябва да работи по цял ден. Как ще го спират, идват хора, спират - не работи. Трябва общината да си редуцира нещата, да си направи режим за този гейзер и да се знае, кога е профилактика, останалото време трябва да работи. Те раздадоха на водата на бизнеса на плажове и при това положение гейзерът спира", коментира друг.

Наскоро гейзерът е ремонтиран. Беше направен и опит водата, която изхвърля, да се използва повторно, но без успех.

"Помпи и съоръжения, които евентуално чрез фунии така да се събира, но при най-малък полъх на вятъра водата се разпилява, защото функционира и в по-голямата си част излиза като пара и оттам охлаждайки се, си губи топлината, свойствата, и вече няма балнеологичните качества, както когато блика с температура", обясни Гелев.

От общината обясниха, че дори и да насочат чрез изградените системи всичката минерална вода към гейзера, той пак не работи пълноценно.

"И тогава, когато е насочено цялото количество към гейзера, се получава едно запушване и когато блика повече от 10 минути, се получава така, че водата вече пада надолу, а излиза само пара. И се губи ефикасността на самия гейзер", допълни кметът.

Новото работно време на природния феномен влиза в сила от следващата седмица.

/БНТ



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати