Турагенции

МЗ препоръчва на българските граждани да не пътуват до Кипър, Испания и Русия

   
МЗ препоръчва на българските граждани да не пътуват до Кипър, Испания и Русия

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на COVID-19 в Република Кипър, Руската федерация и Кралство Испания, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до тези държави. Това съобщиха от ведомството.

Съгласно заповед № РД-01-553/05.07.2021 на здравния министър д-р Стойчо Кацаров: при налична информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в съответната държава от зелена или оранжева зона или в отделни нейни територии, преди официалната промяна на цветовата зона на държавата по отношение на пристигащите от нея в Република България лица могат да бъдат прилагани специфични противоепидемични мерки, обявени в Приложение № 1.

В този смисъл, спрямо лицата, пристигащи от Испания, Кипър и Русия, които са в оранжева зона, се прилагат следните мерки, а именно:

Влизане само с отрицателен PCR. Това се отнася и за ваксинираните.

Българските граждани без лабораторно PCR изследване ще бъдат поставяни под карантина с възможност за последващо декарантиниране (т.8 и 9 от Заповед РД-01-547/30.06.2021 г.)", уточниха от министерството за TravelNews. Това означава, че ще могат да си направят PCR тест в България и тогава да се освободят от карантината.

Франция призова да се избягват пътувания до Испания и Португалия

Франция предупреди в четвъртък  гражданите си да не пътуват до Испания и Португалия на почивка заради скока в случаите на силно заразния делта вариант Covid-19, предаде АФП. Понастоящем властите в страната позволяват на хората да пътуват до всички други членове на ЕС, но трябва да са напълно ваксинирани или да представят отрицателен PCR или антигенен тест при завръщането си.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон категорично препоръча на французите да не преминават през Пиренеите в Испания и Португалия. "За тези, които все още не са резервирали почивките си, избягвайте Испания и Португалия като дестинация, каза той пред телевизия France 2. По-добре е да останете във Франция или да отидете в други страни."

Регионът Каталуния тази седмица възстанови ограниченията на нощния живот, за да се опита да овладее нарастването на заразените, особено сред неваксинираните млади хора. Нощните клубове там ще бъдат затворени от този уикенд и ще е необходим отрицателен тест Covid-19 или доказателство за ваксинация, за да участват в дейности на открито, включващи повече от 500 души.

Миналата седмица почти половината от населението на Португалия отново беше поставена под полицейски час, след като броят на ежедневните нови случаи надхвърли 2000 за първи път от средата на февруари.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати