Новини Събития

Федерацията по крикет ще развива спортен туризъм

   
Федерацията по крикет ще развива спортен туризъм

Българската федерация по крикет започва да развива спортен туризъм с привличането на състезания в страната с най-популярната игра в света след футбола. Това заяви за TravelNews Андрей Лилов, председател на огранизацията. В момента България е домакин на турнир по крикет Т10 от Европейските крикет серии. Това е най-масовото състезание по крикет в Европа, което се провежда у нас за втори път. Основен организатор е Европейската крикет лига със съдействието на Българската федерация по крикет. Подобни турнири се провеждат в почти всички страни на Европейския съюз и победителите във всеки един от тях ще играе догодина във финалите на Европейската крикет лига. Състезанието се излъчва онлайн на живо в над 100 страни по света и се гледа от повече от 8 милиона зрители. Отборите играят помежду си по два мача, полуфинали и финал. В турнира участват пет от най-силните ни отбори по крикет в България: Българо-индийски крикет клуб, КК Академик, Български студентски крикет съюз, КК Барберианс и КК ВТУ. Срещите се провеждат на терена за крикет в НСА "Васил Левски".

Наскоро в продължение на три дни София беше домакин и на международния турнир по крикет Т20, който е под егидата на Международния крикет  съюз – ECC Europe. В него взеха участие четири балкански отбора – България, Румъния, Гърция и Сърбия.

„Подобни събития са огромна реклама за България

и искаме да привличаме повече международни състезания. За един турнир пристигат средно около 150 човека – отбори, треньори, семействата им и любители, които стоят средно между 5 и 7 дни“, обясни Андрей Лилов. Те ползват хотели, ресторанти, транспорт и нашата цел е да направим България популярна дестинация за крикет, споделя той. Такава през последните години е Испания, където отиват много англичани да играят. Нашата страна има подходящ климат, защото може да предложи тренировки и състезания от април до октомври, в които не е студено и няма валежи.

 Андрей Лилов (вляво) си е поставил за цел да развие крикета в България

Единственият проблем за развитието на спорта

е, че няма игрища, защото не е познат у нас. Има само едно в НСА и друго, което е частно в Габрово. Лилов се надява да възбуди частния интерес за инвестиции в бази. Такъв преди COVID пандемията имало от Албена и от Поморие. Отделно държавата също може да помисли за развитието на крикета с изграждането на игрища, които могат да бъдат и на футболни стадиони, подчерта той.

Българската федерация по крикет е подписала договор с Международната федерация по крикет да бъдат направени програми за влизането на спорта в училищата у нас. Целта е децата да се запознават с крикета от малки и да могат да играят. Крикетът е най-популярен във Великобритания и бившите английски колонии, а в САЩ е известен като бейзбол и е номер едно.

Възниква в южната част на Англия през 16 век

и към края на 18 век се е превърнал в националния спорт на страната. Ранният крикет в миналото е описван като „бухалка, удряща топка“. Крикетът със сигурност може да бъде проследен до епохата на Тюдорите в началото на 16 век. Запазени са и писмени свидетелства за игра, наричана „крейг“ (creag), играна от принц Едуард още през 1301 година. С разширението на Британската империя крикетът се разпространява в нейните владения и в средата на 19 век се играят първите международни мачове. Днес играта е особено популярна в Австралия, Индия, Пакистан, Антилските и Британските острови.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати