Новини Хотели

Златни пясъци посрещна сезона с нова пречиствателна станция

   
Златни пясъци посрещна сезона с нова пречиствателна станция

Kурортът Златни пясъци посрещна туристическия сезон с нова пречиствателната станция. Изграждането бе реализирано с европейски средства.

Новото съоръжение е огромна придобивка в полза на туристическия бранш след десетилетия проблеми с отпадните води заради липса на адекватна инфраструктура. Пречиствателната станция стана факт след успешно защитени реализиранпроект отобщина Варна.

Старото съоръжение, изградено преди 30 години, пречистваше отпадните води на едва 17 хил. еквивалент жители, а модерната пречиствателна станция е с капацитет 67 хил. еквивалент жители, т.е. е увеличен близо 6 пъти. Изпреварващо бе изградено дълбоководното заустване на пречистените води от станцията в морето.

Сега пречиствателната станция за отпадни води “Златни пясъци” може да поема натоварване до 72 122 еквивалент жители и гости през летните месеци и 18 000 - през зимния период.

Съоръжението пречиства отпадните води не само на курорта Златни пясъци, но и на местностите Ривиера, Чайка и Ален мак. То може да поеме целия обем отпадни води в района, което ще гарантира чистотата на морето.  Проектът се финансира по Оперативна програма “Околна среда” и струва близо 40 млн. лева. С реализирането му се минимизират всички рискове от замърсяване на морската вода.

Ще бъде избегната всяка опасност от евентуално замърсяване от пречиствателната станция, т.е. от изливане на непречистени отпадни води в случай на претоварване на капацитета на старата пречиствателна станция, категорични са еколози от варненската РЗИ.

Алиансът “Българско Черноморие” ще развива туристическите пазариПринципна подкрепа за създаването на алианс “Българско Черноморие” обяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща в морската столица.  

Инициативата е на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД, концесионер на летищата във Варна и Бургас, и има за основна цел обединяване на усилията на всички заинтересовани страни в туристическия сектор за разработване и утвърждаване на бранд и маркетингова стратегия за Черноморието, развитие на основните пазари, както и привличане на нови.

Кметът Иван Портних заяви, че в предварителна среща с д-р Франк Кванте, главен изпълнителен директор на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт”, е бил подробно запознат с идеята.  

“Анонсирах този проект на сесия на общинския съвет, предстои да представим подробно идеята пред съветниците”, допълни кметът.Той изрази надежда, че новата организация ще бъде продуктивна, с реални резултати в помощ на туристическия бранш.

Варна очаква строежа на магистралите “Хемус” и “Черно море”Варна очаква изграждането на магистралите “Хемус” и “Черно море”, които са пряко свързани с развитието на индустриалната зона и изграждането на втори мост над Варненското езеро.

Всяко спиране на тези проекти означава шамар за гражданите и бизнеса, както и за туризма, категорични са хората край морето. За развитието на туристическия сектор по цялото крайбрежие е от голямо значение магистрала “Черно море”.

По време на предходното правителство Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) стартира изработване на проект и подробен устройствен план за автомагистралата. В края на октомври миналата година бе сключен договор за изпълнение на дейностите, а експертният съвет на АПИ трябваше да избере вариант, съобразен с всички екоаспекти, включително с опазване на законите за околната среда и за биологичното разнообразие.

Трябваше да бъдат подготвени и докладите по Оценка за въздействие на околната среда и по Околната среда, а след това да бъде обявена процедура за строителството.

Според предвижданията новото трасе на магистрала “Черно море” трябва да започва от “Хемус” около село Слънчево с пресичане на Варненско-Белославското езеро, обход на Варна, връзка около село Приселци със съществуващото трасе на магистралата и оттам до магистрала “Тракия” с връзка около село Ветрен, Бургаска област. На подходящи места ще бъдат проектирани пътни връзки към курортните комплекси по черноморската ивица.

Изграждането на автомагистралата е от особена важност не само за Варна, но и за свързването на основните пътни направления от Северна и Южна България – чрез магистралите “Хемус” и “Тракия”. Тя ще подобри достъпа на международния транзитен трафик до двете най-големи пристанища – Варна и Бургас, и на туристическия поток до цялото Черноморие./ 24chasa.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати