Новини

Турция е притеснена от разпространението на щама Делта от руските туристи

   
Турция е притеснена от разпространението на щама Делта от руските туристи

Турски експерт предложи страната да бъде затворена за руски туристи поради увеличаването на новия щам "Делта" сред местното население.


Според президента на турската асоциация по инфекциозни болести Мехмет Джейхан, новият много по-заразен щам на коронавируса се разпространява от руските туристи. Специалистът отбеляза, че към момента на възобновяване на въздушния трафик Русия е била включена в списъка на страните с най-голямо разпространение на „Делта“.

„В Москва сега броят на заболелите всеки ден достига нови рекорди. Определено не трябваше да приемаме руски туристи“, смята експертът.
Джейхан допълва, че заболеваемостта в Турция продължава да расте – всеки ден в страната се регистрират около пет хиляди случая.

Освен това турското министерство на здравеопазването не разкрива информация за разпространението на щама „Делта“, макар да е известно, че неговата заразност е много висока - един човек заразява средно четирима, докато при традиционния Ковид-19 съотношението е едно към две.

По-рано този месец в Русия стартира масирана продажба на евтини самолетни билети до Турция – 10 хиляди рубли до Анталия в двете посоки. По този начин, според Алексан Мкртчян, директор на мрежата от туристически агенции Pink Elephant, е предизвикан излишен трафик. „Има повече полети до дестинацията, отколкото е необходимо на пазара“, каза експертът.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати