Анализи

Турция може да затвори страната за туристи заради удвояване на случаите с COVID

   
Турция може да затвори страната за туристи заради удвояване на случаите с COVID

Милиони туристи се стекоха в крайбрежните райони на Турция за 9-дневната ваканция по повод Курбан Байрама. Повечето от тях не носят маски и няма социално дистанциране. Това е предпоставка за нарастването на COVID-19 случайте в страната. Здравните специалисти се тревожат, че четвърта коронавирусна вълна вероятно ще има още през август.

За 21 юли новите случаи на COVID-19 в Турция са 8151. Това е спад от предходния ден от 8780, но почти двойно повече в сравнение с 4 юли, когато бяха регистрирани 4418. Повишаването идва на фона на разпространението на силно инфекциозния Делта вариант на коронавируса. Броят на случаите от Делта варианта в Турция се е увеличил повече от два пъти до приблизително 750 от 284  за седмица, предупреди министърът на здравеопазването Фахретин Коджа още на 12 юли. 

Турция е администрирала близо 64 милиона дози, включително над 3 млн. трети бустери с ваксината на Пфайзер-Бионтек, за които се твърди, че осигуряват по-голяма защита срещу Делта варианта. До момента около 25 на сто от населението е напълно ваксинирано. 

„В усилията си за стимулиране на туризма Турция не само смекчи твърде бързо антипандемичните ограничения, но и позволи на туристите от страните с висок процент на Делта варианта да влязат в Турция без адекватен медицински контрол и изискване за карантина“, д-р. Шебнем Корур Финджанджъ изрази мнение вчера по опозиционната "Халк ТВ" във връзка с руски туристи, пристигнали в Анталия това лято. Според официалните данни Анталия е приела приблизително 307 000 руски туристи през последните две седмици. 

„Предвид масовото туристическо движение в крайбрежните райони, можем да очакваме прираст на COVID-19 и Делта варианта след Байрама и четвърта вълна още през август, твърдят много здравни експерти.“

Междувременно телевизионните канали показват картини на претъпкани плажове и барове. 
„Хората смятат, че сега, след като забраните вече не са в сила от 1 юли и че кампанията за ваксинация продължава, всичко се нормализира. Това е погрешно каза Джафер Шахин - председателят на медицинската камара в провинция Мугла, където се намират курорти като Бодрум, Мармарис и Фетийе. Макар че в Мугла има най-високо ниво на ваксинация в страната, присъствието там на гости от цяла Турция рискува да предизвикат подем на Делта варианта.

Броят на хората в популярния курорт Бодрум, надмина 1 милион, това е пет пъти повече от обичайните 181 000 жители. Друг популярен егейски курортен град Чешме, в окръг Измир, също достигна 1 милион , повече от 20 пъти над обичайните си 46 000 жители. 

Въпреки че местните туристи помагат за подкрепата на болната индустрия, истинският лек за сектора на хотелиерството се крие в връщането на поне част от чуждестранните туристи. Засега обаче това изглежда малко вероятно, тъй като Европейският съюз запази ограниченията си за несъществени пътувания до Турция поради пандемията на коронавируса.

Тъй като туризмът съставлява 3,8% от брутния си вътрешен продукт и представлява 7,7% от заетостта му, Турция се бори да привлече туристи, като разработи програма за сертифициране на безопасен туризъм за своите хотели и ресторанти и даде приоритет на ваксинацията на членовете на сектора на хотелиерството.

Междувременно турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че властите не изключват затварянето на страната за чуждестранни туристи в случай на увеличаване на разпространението на новия Covid-19 делта щам. Той допълни, че през 2021 г. Турция възнамерява да приеме 25 милиона туристи, а приходите от чуждестранни посетители ще бъдат около 20 млрд. долара. „Изпратихме юни в съответствие с нашите очаквания. Имаме амбициозни цели за юли, които очевидно също ще бъдат постигнати, съдейки по данните, които получаваме от летищата“, допълни Ерсой.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати