Хотели

Хотелиери поискаха постоянна комисия по туризма в парламента

  22.07.2021 19:22  
Хотелиери поискаха постоянна комисия по туризма в парламента

Днес по решение на УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора, в новото Народно събрание беше внесено писмо с искане да бъде създадена нова постоянна Парламентарна комисия по туризма, извън досегашната Комисия по икономическите въпроси.

В писмото, адресирано до председателя на парламента Ива Митева и нейните заместници, се съобщава, че досегашната Комисия по икономическите въпроси не е била ползотворна за туристическия бранш предвид неговата специфика.

„Българският туризъм днес се намира в изключително тежка ситуация, а надеждата, която идва от морските ни курорти, е измамна. Българският туризъм не е само летен и зимен, пътна и летищна инфраструктура и маршрути. Българският туризъм продължава да стои като доведено дете в нашата икономика и да чака с години да реши бързорешими въпроси.

Оценяме високо това, че от години имаме Министерство на туризма, ако и това да е най-бедното министерство. В този ред на мисли смятаме за логично и в Народното събрание да има отделна Комисия по туризма, а не както до момента проблемите на туризма да се разглеждат, ако им дойде времето, в Комисията по икономическа политика.

Такова решение ще даде възможност на професионалистите от бранша да имат по-добър и ефективен контакт с народните представители по отношение на законотворчество и актовете, които произтичат от това. Такава комисия би била особено полезна и в детайли, които касаят спецификата на туристическия бранш“, пише в писмото на старозагорското Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, подписано от председателя Вени Петрова.

„Молим да имате предвид нашето предложение, когато съставяте и гласувате броя, видовете и членовете на постоянните комисии в 46-ото Народно събрание“, настояват от Сдружението.