Новини Транспорт

Служебното правителство подава ръка на българската авиация

  28.07.2021 09:22  
Служебното правителство подава ръка на българската авиация

Няма „огромен скандал“ или какъвто и да е било такъв в транспорта. Преговорите за отпускане на държавна помощ за фирмите в българската авиационна индустрия се водят гладко и в духа на позитивното сътрудничество с ресорните министерства от служебното правителство. Ние от Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ ) бихме искали да подчертаем, че това е първият път, когато Министерски съвет  ( МС ) в лицето на министъра на транспорта Георги Тодоров и министъра на финансите Асен Василев, подава ръка на родния авиосектор с конкретни действия, заяви председателят на АБАИ Тодор Иванджиков.
След редица апели от наша страна за отпускане на парични средства за компаниите в авиосектора, които бяха засегнати от негативния ефект на пандемията от COVID-19, бяха проведени няколко срещи в различните министерства. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) излязоха с положително становище за средствата, налични в „Летище София“ ЕАД, които ще бъдат пренасочени за подпомагане на някои буквално намиращи се пред фалит авиокомпании. МС не „реже“ другите фирми като компаниите за наземно и техническо обслужване, а ги поставя на заден план заради европейските изисквания за отпускане на такива субсидии. В двете неща има огромна разлика и ще продължи обсъждането как да бъдат подпомогнати и те.  

Бихме искали да отбележим, че в публикуваното от нас съобщение не сме споменавали имена на компании като „Луфтханза Техник София“, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и GoldAir Handling, които макар, да са регистрирани в България, не са членове в АБАИ и не сме вземали тяхно мнение и становище, се казва в позицията на организацията.  

От АБАИ благодарят на премиера, министъра на транспорта и министъра на финансите за доброто отношение и комуникация. Надяваме се да продължим да работим в същия дух и да рестартираме авиосектора, тъй като той е от голямо значение за българската икономика, особено в период на криза, допълва Тодор Иванджиков.