Анализи Новини

Тежък разнобой се появи в кабинета заради Стела Балтова

   
Тежък разнобой се появи в кабинета заради Стела Балтова
Кирил Петков уважи и подкрепи създаването на Алианс \"Българско Черноморие\"

В служебното правителство има тежък разнобой заради министъра на туризма доц. Стела Балтова, тъй като целият туристически бранш се оплаква от нея постоянно на министър-председателя Стефан Янев и на президента Румен Радев. Това съобщиха за TravelNews представители на кабинета. Двамата първи дори обмисляли смяната на Балтова преди месец по време на протестите на туроператорите заради неспряване със задачите. Но за да не падне негативизъм върху правителството решили да сложат допълнителен зам.-министър на туризма, който да започне да работи по-усърдно и да подпомага дейността на титуляра. Така без знанието на Балтова е назначена за зам.-министър Мария Белколева, коментират представители от правителството.

Самата Белколева не е позната в туризма и идва от бизнеса с недвижими имоти, където в Канада има впечатляваща биография. В момента тя е изолирана от Стела Балтова и нейния екип в министерството, твърдят служители. Министърът признавала за свой човек само другия зам.-министър Даниела Стоева, която е поканила да заеме позицията. Балтова твърдо била против втори заместник.

Разнобоят в кабинета си пролича

вчера и на учредяването на Алианс „Българско Черноморие“ в Златни пясъци. Стела Балтова категорично е отказала да се появи на обединяването на бизнеса по морето, защото е против подобна инициатива, обясниха от министерството. За сметка на това от кабинета присъства най-одобряваният и с най-висок рейтинг – министърът на икономиката Кирил Петков, който беше посрещнат с бурни аплодисменти от бизнеса. Видео обръщение и подкрепа осигури президентът Румен Радев.

„Координацията между различните участници в бранша е добра идея, защото така те могат да извоюват реализация на ключови проекти като автомагистрала "Черно море". Това не може да се случи по настояване на отделни хотели, нужна е комуникация и с държавата, за да се определят приоритетите", каза Кирил Петков.

"Подкрепям основните цели на Алианс "Българско Черноморие" да популяризира нашето крайбрежие като предпочитана туристическа дестинация в Европа и света, както и да осигури просперитета на региона чрез внедряване на иновативни решения и дигитални инициативи. Да се съдейства на местните икономики да са по-устойчиви и конкурентоспособни", приветства президентът Румен Радев.

„Знаково и крещящо е отсъствието на Стела Балтова

от учредяването на Алианс „Българско Черноморие“, коментира пред TravelNews Бранимир Ботев, президент за Балканите на Европейската лига за икономическо сътрудничество и бивш зам.-министър на туризма. Балтова беше изпратила писмено слово и категорично е отказала да командирова своите заместници на събитието, обясниха от бранша. От нейното писмо си пролича, че не подкрепя създаването на Алианс „Българско Черноморие“, защото припокривало дейността на създадените по Закона за туризма - Организации за управление на туристически район (ОУТР). На север е организацията за управление на Варненския черноморски туристически район, а на юг - Бургаския черноморски туристически район. „Министерството на туризма работи за създаването на ОУТР и чрез тях за налагането на туристическите региони като дестинации“, коментира в писмото си Стела Балтова.

След нейното слово тя беше разкритикувана от сцената от зам.-председателя на Националния борд по туризъм Мартин Захариев.

„Създадените  ОУТР са мъртво родени от държавата

и Закона за туризма, не функционират, и не действат никъде в страната. Затова създаваме новия Алинс „Българско Черноморие“, в който водещ двигател ще бъде бизнесът“, заяви Захариев. Главен инициатор и мозък на новата организация е концесионерът на морските летища Варна и Бургас - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, който е един от най-големите летищни оператори в света и сериозен инвеститор в България. Знаково беше присъствието и на посланика на Германия у нас Н.П. Кристоф Айххорн. Германия е най-важният туристически пазар за българското Черноморие. Според Захариев е разочароващо, че министърът на туризма отстъства от събитието. Още по-разочароващо е, че заради Стела Балтова думата туризъм не присъства в Плана за възстановяване на България, който е подготвен за ЕК, каза той. От Министерството на туризма не били предложили никакви проекти за сектора пред вицепремиера Атанас Пеканов.

Целта на новия Алианс „Българско Черноморие“ е

да бъде обединен туристическият бизнес по морето. Идеята е да бъде развит имиджът и брандът на българското Черноморие. Той трябва да обедини усилията на основните заинтересовани страни в туристическия сектор, включително бизнес, общини и Министерство на туризма, да започне незабавна работа по разработването и утвърждаването на силен туристически бранд и слоган на Българското Черноморие, заяви избраният за председател Франк Кванте, който е и главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

Организацията планира да изготви и да реализира прилагането на маркетингова стратегия и кампания на основните емитиращи туристически пазари – Германия, Русия, Великобритания, Полша, Чехия, Израел и др., както и привличането на нови потенциални пазари за морските курорти. Основният фокус на дейността на Алианс „Българско Черноморие“ ще бъде върху проактивното, въздействащо и ефективно популяризиране на дестинация Българско Черноморие.

Сред учредителите са 20 компании и организации,

като едни от най-ключовите са Бургаската регионална туристическа камара и Варненската туристическа камара, които показаха обединение и единомислие. Останалите учредители са Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, Авиокомпания България Еър АД, Авиокомпания Гъливеър ЕООД, Албена АД, Албена Тур, Фламинго Турс, Хотел Интернационал АД, Национален борд по туризъм, Хелиос Хотелс, Лагардер Травъл Ритейл ЕООД, Сол Несебър Ризорт, СОК Камчия, G hotels (ГБС турс), ФеърПлей Интернешънъл, Златни пясъци АД, Мелиа хотелс. Организацията вече е отворена за членове и целия бизнес по морето.

Правната форма на Алианс „Българско Черноморие“ е сдружение с нестопанска цел, а неговата правна уредба – съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Предложението за финансиране на Алианса е за съвместно и от 2022 г. равномерно разпределение на парите между бизнеса, черноморските общини и Министерство на туризма.

Срещу новата организация скочи

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и обединените около нея сдружения в Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ). Според тях Алианс „Българско Черноморие“ дублира функциите на създадените със закона организации за управление на туристическите райони с цел да усвоят пари от бюджета. От бизнеса си задават въпроса кое налага създаването на нова организация за промотиране на българския черноморски продукт, в която с финансови вноски да участват Министерство на туризма, черноморските общини, представители на частния бизнес – туроператори, хотелиери, авиокомпании и концесионерът на морските летища във Варна и Бургас. В момента със закон са създадени две организации за управление на туристическите региони по Черноморието – „Южно Черноморие“ и „Северно Черноморие“, в които задължително участват неправителствените туристически организации и общините от съответния регион.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати