Турагенции

Здравното министерство обвини туризма за слабата ваксинация (обновена)

   
Здравното министерство обвини туризма за слабата ваксинация (обновена)

Заместник здравните министри д-р Тома Томов и д-р Александър Златанов са обвинили туристическия сектор за слабата ваксинация в България. Това се е случило на среща в сряда със Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ). Затова потвърди пред TravelNews Павлина Илиева, председател на организацията.
"Поставихме въпроса пред тях,  че искаме предвидимост за бизнеса, а не да се всява страх в хората. Зам.-министър Златанов ни обясни, че имали план за видовете цветни зони и това била предвидимостта. Попитах го как ние като бизнес да работим без указания, а той отвърна, че бил обиден, защото нищо не правим за ваксинацията", каза Павлина Илиева.
Туроператорите ще сезират министъра на туризма доц. Стела Балтова за ситуацията, защото при затварянето на Гърция, Турция и Кипър ще искат компенсации за бизнеса. Гърция и Турция са най-големите пазари за туристическите компании, които водят българи в съседните страни.
Министерството на здравеопазването излезе вчера с изненадваща препоръка към българските граждани да се въздържат от „неоснователни“ пътувания до редица страни, сред които са Гърция, Турция и Кипър, поради "усложнена епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболеваемост на 100 000 души население“. 
Обединение „Бъдеще за туризма“ мигновено протестира срещу препоръката на здравните власти. „Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е утвърдил ясни критерии кога и при какви обстоятелства една страна е опасна за посещение. Преминаването от една цветова зона в друга се базира на конкретни данни за брой заболели на 100 000 души население. Считаме тази препоръка за преднамерен и абсолютно неоснователен удар срещу туристическия бизнес, който се опитва жонглирайки с условията в различните цветови зони все пак да работи. Пък и не е морално в началото на най-отпускарския месец да се вменява страх от пътуване у  българските граждани“, отбеляза Павлина Илиева.
От сдружението считат, че браншът се превръща в заложник на неспособността на управляващите да популяризира и стимулира ваксинирането срещу COVID-19. И дават за пример някои европейски страни, където бе въведен специален режим за достъп до обществени услуги само за ваксинирани и преболедували и 15 000 евро платено лечение на COVID-19 за неваксинирани пациенти. 
 
Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати