Хотели

Алиансът в туризма иска светофарна уредба и икономически мерки

   
 Алиансът в туризма иска светофарна уредба и икономически мерки

 

Необходима е синхронизирана светофарна уредба за икономическите мерки, които ще бъдат предприети в помощ на бизнеса според различните сценарии за развитие на пандемията и наложените в резултат на повишена заболеваемост рестрикции, заявяват категорично представителите на най-голямото обединение в туризма – Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) по време на поредица от срещи с представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на туризма, Министерство на икономиката, Регионална здравна инспекци и държавния здравен инспекторат в София.

 

При необходимост за рестрикции и ограничаване на стопанската дейност  туристическият бизнес е на единно мнение, че както има светофарна уредба, индикиращa ръста на заболяемостта и съответно налаганите ограничителни мерки, е необходимо да се въведе и светофарна уредба за икономическите мерки, които правителството предприема към фирмите, служителите и самонаетите лица за компенсации с цел съхраняване на работните места, стопанските субекти, и на туризма като структурно определящ отрасъл в неговата цялост. А обезщетенията да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика. 

 

Необходимо е заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения. Ако се въведат подобни регионални рестиракции с цел да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации, това „хитруване“ на държавата ще доведе до почти сигурни фалити в сектора, така че държавата в крайна сметка няма да спести пари, а ще загуби, категорични са от АТИБ.

 

Туризмът е най-засегнатият сектор от пандемията не само в национален, но и в световен мащаб и съответно има най-голяма необходимост от държавна подкрепа, за да оцелее и да бъдат запазени работните места в сектора, подчертаха представителите на АТИБ. Затова от бранша настояват за координирани действия между държавните институциите и ведомства в страната, както и синхрон на действията между държавната, законодателната и местната власт.

 

При необходимост наложените ограничения следва да са всеобхватни и да ангажират всички сфери на икономиката свързани със струпване на хора,а не до ограничават сама дейностите и предприятията работещи в сферата на туризма, което е крайно неефективно като резултат, категорични са от АТИБ. Изключение да се прави само за здравните заведения, аптеките, хранителните магазини и транспорта.

 

Нужно е да се запази редуцираната ставка на ДДС за сектора, като основна работеща антикризисна мярка, подчертават от АТИБ.

 

Необходими са и незабавни действия за регулиране на цената на тока за бизнеса, тъй като в момента на криза и редица ограничения, увеличените в пъти разходи за електроенергия ще се окажат пагубни за сектора, подчертават от АТИБ.

 

Хотелският и ресторантски бизнеси са много енергоемки и токът е голямо перо в разходите на бизнеса. След вече над две тежки години за сектора, в които работата бе много свита, а редица обекти не отвориха, един добър летен месец не е достатъчен за заплащане на непосилните сметки за ток, които са 2 или три пъти повече от плащаните през предходни години и периоди, подчертават от АТИБ. Както всеки един бизнес и туризмът се развива според определено планиране на приходите и разходите, организация на работата и ценообразуване според тях. Сега обаче се очаква бизнесът да плати цената за недалновидно управление на енергийната система. Това няма как да се случи, категорични са от АТИБ. Държавата да изиска спекулантите да платят тези двойно и тройно по-високи сметки за ток, а ако не е по силите й да направи това да даде средствата, които са над нормалните за сезона сметки за ток, съобразени с инфлацията, като енергийни помощи, настояват от организацията. И подчертават, че бизнесът е склонен да плати увеличението, което се дължи на инфлацията, но не и двойни и тройни сметки за електричество.

 

Декларираме ,че за запазване на интереса и бизнеса на всички заети в туристически сектор ще предприемем всички необходими и разрешени от закона действия, включително и стачна готовност, подчертават от АТИБ. Призоваваме всички сродни и съсловни организации работещи в сферата на туризма за съпричастност, разбиране и подкрепа на справедливите ни исканията в защита на туристическият бизнес и заетите в него работни места, подчертават от АТИБ.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати