Анализи Новини

Две имена се спрягат за мястото на Стела Балтова като министър на туризма

   
Две имена се спрягат за мястото на Стела Балтова като министър на туризма
Стела Балтова, Мария Белколева (вляво) и Георги Щерев

Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова няма да запази поста си в следващия кабинет. Това съобщиха за TravelNews представители на президенството и депутати от БСП. Самата тя също споделяла пред близки, че и остават последни дни до края на мандата. Причината е, че има голямо натрупано напрежение и недоволство срещу нея заради липсата на диалог с туристическия бранш. Освен това не разкрила никакви злоупотреби с раздадените концесии на плажове от бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която управлява сектора 6 години. Балтова дори не сменила изпълнителния директор на “Слънчев бряг” АД Златко Димитров, който е назначен от ГЕРБ през 2011 г. и за когото хотелиери твърдят, че е свързван с бизнесмена Младен Михалев – Маджо (един от ръководителите на силовата групировка СИК през 90-те години). Държавата в лицето на Министерството на туризма е принципал и държи мажоритарен дял в дружеството.

Ситуацията с недоволството в туризма

смъквала рейтинга на президента Румен Радев и на самото правителство. Той не искал да рискува повече с оглед на предстоящите президентски избори и затова обмисля нов титуляр на поста. Дори се говори, че служебният премиер Стефан Янев и Радев били толкова обидени за неуспехите на Стела Балтова, че не разговаряли с нея. В служебното правителство преди месец имало тежък разнобой заради министъра на туризма Стела Балтова, тъй като целият туристически бранш се оплаквал от нея постоянно на министър-председателя Стефан Янев и на президента Румен Радев. Двамата първи дори обмисляли смяната на Балтова по време на протестите на туроператорите заради неспряване със задачите. Но за да не падне негативизъм върху правителството решили да сложат допълнителен зам.-министър на туризма, който да започне да работи по-усърдно и да подпомага дейността. Така без знанието на Балтова е назначена за зам.-министър Мария Белколева. В момента тя е изолирана от Стела Балтова и нейния екип в министерството, твърдят служители. Министърът признавала за свой човек само другия зам.-министър Даниела Стоева, която е поканила да заеме позицията. Балтова твърдо била против втори заместник.

Разнобоят в кабинета си пролича и по време на учредяването на Алианс „Българско Черноморие“ преди месец в Златни пясъци. Стела Балтова категорично е отказала да се появи на обединяването на бизнеса по морето, защото е против подобна инициатива. За сметка на това от кабинета присъства най-одобряваният и с най-висок рейтинг – министърът на икономиката Кирил Петков, който беше посрещнат с бурни аплодисменти от бизнеса. Видео обръщение и подкрепа тогава осигури президентът Румен Радев.

За мястото на Стела Балтова се обсъждат

две имена. Едното е на нейната заместничка Мария Белколева, твърдят депутати от левицата. Тя е харесвана от туристическия бранш, който е имал допир с нея. Белколева е от кръга на министъра на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев. Тя идва от бизнеса с недвижими имоти, където в Канада има впечатляваща биография. При нея обаче възниква проблем с гражданството. Тя била с български и с канадски паспорт. Белколева може да поеме поста ако се откаже от канадското гражданство.

Другото спрягано име за министър на туризма е

на Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), съобщиха за TravelNews представители от служебния кабинет. Организацията го предложи за поста преди съставянето на правителството от Румен Радев. Кандидатурата му беше подкрепена и от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ). Щерев е с добро име в бранша, с авторитет, бивш хотелиер и е много добре запознат с проблемите. Самият той засега отрича да поема такава функция.

От президенството виждат като единствена пречка за назначаването му съпротивата на другото обединение в бранша – Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ). В момента обаче двете организации за първи път работят съвместно и излизат с обща подкрепа срещу въвеждането на строги противоепидемични мерки и затварянето на бизнес заради новата Ковид вълна. Представители на КБТБ обясниха пред TravelNews, че този път може да подкрепят човек от бранша за министър на туризма. Със сигурност искат представител на бизнеса, който е врял и кипял в проблемите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати