Новини Транспорт

Тръгнаха чартърите за Египет

  05.09.2021 17:08  
Тръгнаха чартърите за Египет

Директните чартъри за Египет започнаха да се изпълняват за есенния сезон. Туроператорът "Абакс" има полети всяка седмица до курортите Шарм Ел Шейх и Хургада. Те ще се изпълняват от българската авиокомпания European Air Charter и ще продължат до началото на ноември. Пакетите с настаняване на база All Inclusive могат да бъдат закупени от туристическите агенции в цяла България.
Екип на TravelNews пътува по програмата за почивка в Шарм Ел Шейх със 7 нощувки, полети и all inclusive. Другата е комбинирана - 6 нощувки в Хургада и 1 нощувка в Кайро с посещение на пирамидите.
Полетът от София до Шарл Ел Шейх е само два часа и половина, и беше пълен. Излита се в 9 часа сутринта. Египет е 1 час назад по часово време от България. В самолета дават безплатно вода. Останалите напитки и храни се заплащат. Пиете едно кафе, слушате музика и четете вестник, списание или книга и вече сте стигнали. Самолетът прелита над Кайро и могат да бъдат снимани отгоре пирамидите. След това можете да видите пустинята, Суецкия канал и накрая стигайки сте над красивото Червено море и Синайския полуостров, който се намира в Азия. Именно на него е разположен курортът Шарм Ел Шейх. Полезна информация получавате от екскурзоводите на "Абакс", които пътуват в същия полет и разказват по време на него. Важно е предупреждението им, че е забранен износът на корали, а нарушаването на закона е лишаване от свобода за 5 години.
Още на слизане от самолета те удрят 34 градуса на летището. Попълва се здравна декларация, че нямате симптоми на COVID. Проверяват сертификатите на ваксинираните и PCR тестовете на останалите. След това трябва да попълните бланка за влизане в Египет, на която се отбелязва в кой хотел отсядате. Предоставя се на паспортния контрол.
Българите сме освободени от виза и такса при влизане от Шарл Ел Шейх. Докато за Хургада и Кайро се плаща 25 долара такса, а визата се поставя директно на летището.
През паспортния контрол се преминава много бързо. Струпване има на изхода, където се проверяват на скенер багажите. Ако искате да имате интернет навсякъде в курорта, трябва да си купите сим карта. На летището има гише само на местния оператор Vodafone. Цената за 5 гигабайта е 10 долара, за 10 гигабайта - 14 долара, а за 15 гигабайта - 18 долара. Карти на другите местни оператори се продават по супер маркетите в курорта.
Екскурзоводите разпределят хората по автобусите за различните хотели. Местният партньор на "Абакс" е компанията Travco, която работи с германския туроператор TUI. Пристигаме в хотела, където се попълват карти за настаняването и трябва да представите своя ваучер. Веднага ви дават гривна за обяда. След него ви настаняват.
Нашият хотел Coral Sea Holiday Resort е на брега на Червено море, петзвезден с 5 ресторанта, огромни басейни и аквапарк. В следващите дни очаквайте репортажи от Шарм Ел Шейх в TravelNews.bg.

Мирослав Иванов, Шарм Ел Шейх