Анализи Новини

Още кандидатури се появиха за нов министър на туризма

   
Още кандидатури се появиха за нов министър на туризма
Георги Щерев (горе вляво), Ирена Георгиева, Анелия Крушкова (долу вляво) и Станислав Новаков се борят за министър на туризма

Нови имена се завъртяха за следващ служебен министър на туризма след като сегашният Стела Балтова няма да бъде предложена за втори мандат. Това са Анелия Крушкова, Станислав Новаков, и Ирена Георгиева, съобщиха за TravelNews представители на бранша.
Ирена Георгиева е бивш зам.-министър на туризма, която беше на поста в продължение на 7 години при всички досегашни правителства. Тя е предложена в писмо до президента Румен Радев от сектора, което е изпратено от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ). Двете организации са предложили общи кандидатури за министър. Другото име в писмото е на Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Самият Румен Драганов от КБТБ вчера обяви, че са предложени две кандидатури на президента от бранша, без да посочва за кои става въпрос.

Ирена Георгиева и Георги Щерев

са добре приемани от бизнеса. Те идват от него и са запознати с проблемите му. В пространството за министър се завъртя името и на сегашния зам.-министър Мария Белколева, но тя била с двойно гражданство - българско и канадско, което спира нейното назначение. Белколева е от кръга на министъра на икономиката Кирил Петков, който е най-харесваният и с най-висок рейтинг в сегашното служебно правителство.
В бранша се въртят и още две имена за министър на туризма от близкото минало. Тези на Анелия Крушкова и на Станислав Новаков. Тя беше директор на Държавната агенция по туризъм при тройната коалиция, а той нейн заместник. Самата Крушкова коментира по-късно пред TravelNews, че никой не я е канил за министър на туризма и не би се съгласила. 
В началото на мандата на служебното правителство, Крушкова беше пусната като говорител да подкрепя Стела Балтова и обикаляше всички телевизии. За двамата лобирал бившия лидер на БСП и премиер в тройната коалиция Сергей Станишев, както и Валентин Златев, бивш генерален директор на "Лукойл България", който чрез баща си Васил Златев е сред най-големите хотелиери в България. От този кръг е и самата Стела Балтова, твърдят от бранша. Според тях традиционно министерството и преди това агенцията били управлявани от хора, които са одобрени от Валентин Златев.
При появата на Анелия Крушкова в пространството, туристическият бизнес силно се възмути и изригна срещу нея. Тя управлява ДАТ от 2007 до 2009 г., когато беше уволнена от премиера Бойко Борисов. Нейни заместници в агенцията бяха Стела Балтова и Станислав Новаков.
„Явно Крушкова си търси някаква позиция в сегашното правителство. Какъв експерт е и кой бранш представлява“, коментира представител на бизнеса пред TravelNews. Първоначално тя се натискала за зам.-министър на туризма. Стела Балтова обаче категорично не искала втори зам.-министър освен Даниела Стоева.

„Анелия Крушкова беше директор

на Държавната агенция по туризъм. През последните 7-8 години не съм чувал да се занимава с туризъм. Странно е да излиза да говори тя, а не министър Стела Балтова при положение, че най-сериозните проблеми са в този сектор“, коментира преди време проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и председател на АТИБ. Според него не е лошо да има второ мнение в публичното пространство, но въпросът е кой го дава и защо.
"Уважаеми господа, спрете да каните по въпросите на туризма разни бивши и настоящи 24-каратови чиновници и калинки със съмнителна квалификация в този сложен сектор. Да напомня,че в никоя европейска страна не се назначават на висши постове в туризма чиновници както е при нас, а бизнесмени“, коментира в своя фейсбук профил преди време Димитър Семерджиев, доктор по икономика на туризма, дългогодишен директор на „Туристконсулт“ ООД и имащ 78 научни публикации, в това число и на пет чужди езика в специализирани списания по туризъм. Той е специализирал в Университета в Сент Гален /Швейцария/ по предприемачество в туризма.
Самата Анелия Крушкова заяви тогава, че няма какво да коментира, защото заради бранша е такова положението в туризма. По отношение на зачестилите изяви посочи, че е канена и затова отива в медиите. Тя завършва висшето си образование във ВИИ „Карл Маркс“ със степен Магистър по специалност „Икономика и управление на транспорта“ през 1985 г. Специализира маркетинг и мениджмънт в Германия, бюджетиране и контрол в Швейцария. Владее немски, английски и италиански езици. Работи в спедиторските фирми „Деспред“ и „Милицер и Мюнх“ като спедитор. От 1997 г. до 2003 г. е управител на спедиторската фирма „Данзас“ ЕООД. Съосновател е на Българо-италианската търговска камара и на Бизнес-клуб „Жените-мениджъри в България“, член е на българо-щвейцарско дружество. В периода от 1 август 2003 г. до 2 септември 2005 г. е заместник-министър на транспорта и съобщенията при Николай Василев. Изведнъж след дългата кариера в транспортния бизнес, на 1 февруари 2007 г. изненадващо беше назначена за председател на новата Държавна агенция по туризъм без никакъв опит в бранша. Това се случи по време на тройната коалиция. Според медийни публикации от това време е смятана за близка на бившия лидер на БСП и премиер Сергей Станишев, тъй като е бивша съдружничка във фирма с неговата съпруга Моника Станишева. Уволнена е от Бойко Борисов на 25 ноември 2009 година.

По време на управлението на Крушкова изригна огромен скандал

през 2009 г. с фирмата „Едита Груп“ ООД, която спечели обществена поръчка на Държавната агенция по туризъм за обновяване на туристическия онлайн портал на България (http://www. bulgariatravel.org/) на стойност 2 млн. лв. Много скоро след като проектът бе обявен публично, се зароди сериозен дебат около размера на сумата, който скоро прерасна в скандал. Представителите на българския ИТ сектор споделиха, че 2 млн. лв. е прекалено голяма и ненужна сума просто за доразвиване и обновяване на вече съществуващ сайт. Освен това според тях критериите към потенциалните кандидати за поръчката са нереалистично високи, имайки предвид естеството на проекта. Според „Дневник“ това е породило съмнения за корупция и в рамките на 5 месеца са подадени над 7 сигнала до съответните институции, включително и до Комисията за борба с корупцията. Цената на този проект е изключително висока и в международен контекст. Пълното изграждане на туристическия портал на Дания например е струвало 800 000 евро, което е с 400 000 евро по-малко от обществената поръчка, спечелена от „Едита Груп“, която, отново подчертаваме, не е за изграждането на нов уебсайт, а за обновяването на вече съществуващ такъв. В крайна сметка поръчката е анулирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а председателят на ДАТ Анелия Крушкова бе освободена от позицията си.

Станислав Новаков беше основател на фалиралия

туроператор "Бългериан ВИП турс". Проблемите на компанията започнали след банкрута на големия руски туроператор "Капитал тур", който завлекъл българския си партньор с близо 2 млн. евро. Руското дружество обяви банкрут на 17 ноември 2010 година. Тогава пострадаха над 8 хил. негови клиенти, платили за туристически пакети месеци по-рано. България беше едно от основните направления в дейността на "Капитал тур", а "Българиан Вип турс" приемаше нейните туристи у нас.
Българската фирма е създадена от Станислав Новаков, който беше заместник-председател на бившата Държавната агенция по туризъм от времето на кабинета Станишев. Когато станал висш държавен служител през 2006-а, той е продал дела си в компанията (65%) на управителката на дружеството Николина Добрева.
Новаков беше кандидат за депутат от коалицията на Веселин Марешки и Валери Симеонов - "Воля-НФСБ" на изборите през пролетта.

Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати