Анализи Новини

Чернобил е безопасна дестинация с туроператор и екскурзовод

   
Чернобил е безопасна дестинация с туроператор и екскурзовод

Преди тридесет и пет години най-тежката ядрена катастрофа в света възниква в украински град близо до границата с Беларус.

Аварията в Чернобил се случва през нощта на 25 срещу 26 април 1986 г. в изоставения днес град Припят, когато експлозия изпраща радиоактивен материал във въздуха.

Катастрофата е подробно описана в сериала на Sky Atlantic/HBO за Чернобил през 2019 г., което води в района множество туристи, разказва The Independent.

Ето всичко, което трябва да знаете за посещението на бившия ядрен обект.

Какво се случва в Чернобил?

Аварията става по време на рутинен тест за безопасност през нощта в ядрен реактор номер четири на атомната електроцентрала в Чернобил, в град Припят, който е на 104 км от украинската столица Киев.

Екипът на завода умишлено изключва системите за безопасност, за да тества турбина.

Реакторът обаче прегрява и генерира мощна експлозия, която изпраща радиоактивни материали на два километра в земната атмосфера. Смята се, че 400 пъти повече радиоактивен материал се озовава във въздуха, отколкото когато атомната бомба пада върху Хирошима, Япония.

След експлозията 134 военнослужещи са хоспитализирани с остра радиационна болест, от които 28 пожарникари и служители умират в седмиците и месеците след експлозията.

Забранена зона в радиус от 30 км е създадена около реактора, като повече от 100 000 души са евакуирани от района.

Отворен ли е Чернобил за туристи?

Мястото е отворено за обществеността от 2011 г., когато властите обявяват посещенията за безопасни. Въпреки че в Украйна има ограничения, свързани с COVID-19, Чернобил работи като „културен обект“, подлежащ на допълнителни мерки за безопасност.

Безопасно ли е да го посетите?

Да, при условие, че го направите със специализиран екскурзовод.

„Няколко хиляди души го посещават всяка година“, казва Джъстин Франсис, главен изпълнителен директор на Responsible Travel. „Количеството радиация, на което сте изложени, е подобно на това при дълъг полет. Основната опасност не е радиацията, а опасните конструкции, които са изоставени в продължение на 30 години. Затова обикаляйте на групи и се подчинявайте на инструкциите на водача."

Питър Уайброу, експерт в Regent Holidays, която организира пътувания до Украйна и Чернобил, казва, че водачите винаги носят със себе си гайгеров брояч за измерване на радиацията. Опасно е обаче да прекарвате близо до обекта по-дълги периоди от време.

Трябва ли туристите да посетят Чернобил?

Това е завладяващо преживяване на много нива и си заслужава да бъде изживяно, казва Франсис.

„Това е мрачно, но и озаряващо, трогателно, завладяващо да научиш истинските истории. Това е мечта за фотографите. Можете също така да се срещнете със заселниците, които се връщат в района, да чуете техните истории и да им помогнете, като купите самогон (вид домашно приготвен алкохол). Не го разглеждайте като туризъм при бедствия, а като начин за разбиране на рисковете от ядрената енергия."

Ако искам да посетя Чернобил, как мога да го направя?

Чернобил е разположен на около 100 км северно от украинската столица Киев или на два часа път с кола. Това е лесно еднодневно пътуване за туристи, които вече са отседнали в Киев.

„Повечето обиколки са еднодневни, но можете да останете и за една нощ в малък хотел в град Чернобил, който е напълно безопасен и най-добрият начин да го преживеете“, казва Франсис. „Киев не бива да се пропуска и е добра идея да се комбинира с посещение на Киевския чернобилски музей, който ви дава предисторията, особено някои интересни филми, заснети по време на евакуацията.“

Какво да очакват посетителите?

Тъй като в забранената зона почти няма човешка намеса в продължение на повече от 30 години, дивата природа около Чернобил процъфтява: посетителите могат да видят опитомени лисици и гигантски сомове, както и диви коне, бизони, мечки и вълци, въпреки че те са рядкост.

Франсис добавя: „Наоколо има и много интересни сгради, въпреки че много от тях са повредени от мародери или туристи. Добра идея е да се изкачите на върха на 15-етажна сграда, за да се насладите на гледките. Виенското колело е един от емблематичните символи на Чернобил. Планирано е да отвори няколко дни след експлозията, така че никога не е имало посетители. "

Какво трябва да знаят туристите?

Някои места все още са забранени за посетители поради опасения от радиация, като например мазето на болницата, в което са изхвърлени екипировката и облеклото на първите реагирали на сигнала за бедствие, казва Уайброу.

Въпреки това, при двудневно посещение до Чернобил посетителите ще бъдат изложени на по-ниско ниво на радиация, отколкото при полет на дълги разстояния, като има и проверки за безопасност. Въведен е и комендантски час.

От пътниците се изисква да представят здравна застраховка, която покрива COVID рисковете по време на престоя им. Тя трябва да бъде купена от компания, регистрирана в Украйна, или от чуждестранна компания, която има представителство или застрахователен партньор в страната.

Пътуващите трябва да представят документ, потвърждаващ получаването на поне една доза от одобрена от СЗО ваксина срещу COVID-19, отрицателен бърз антигенен тест, направен не повече от 72 часа преди влизане в страната или отрицателен PCR тест.

Изискването за доказателство за ваксинация или отрицателен тест не важи за деца под 12 години.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати