Новини Събития

Офсетови литографии с подпис на Кристо и Жан-Клод бяха изкупени от колекционери

   
Офсетови литографии с подпис на Кристо и Жан-Клод  бяха изкупени от колекционери

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 откри първата си самостоятелна изложба на Кристо и Жан-Клод, която е посветена на проекта “Опаковането на Триумфалната арка” в Париж. Редица известни личности, посланици, културни дейци, бизнесмени и журналисти присъстваха на официалното откриване.

„До 6-ти октомври посетителите ще могат да се насладят на експозицията.  Изложбата предлага селекция от 13 офсетови оригинални литографии с ръчен подпис от Кристо, които са се превърнали в емблематични за творците. Огромен интерес беляза първите дни и всички творби бяха изкупени от български колекционери. В момента преговаряме с нашите партньори от САЩ, за доставка на още няколко работи, за които вече има списък от чакащи. Целият екип сме много щастливи от този огромен интерес към Кристо“, съобщи Деница Гергова, артистичен директор на Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.

Акцентът на изложбата е и оригиналния колаж, проектът „Мастаба“ на Кристо, който пристига директно от студиото на твореца. Предвижда се този проект да „оживее“ в ОАЕ – Абу Даби, като ще остане единствената постоянна инсталация на Кристо, допълни Деница Гергова.

В малката зала на Галерията са изложени още 20 оригинални плакати на произведения на Кристо и Жан–Клод, предоставени от Христина Бобокова и от Фондация “Процес - Пространство”, които са дарени от самите артисти.

В деня на официалното откриване на “Опаковането на Триумфалната арка” - 18 септември 2021 г., в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 ще бъде излъчено на живо (лайв стрийминг) събитието от Париж.

В изложбата са включени още и най-големите творби на Жан-Клод и Кристо: “Портите” в Ню Йорк – 2003; Завесата, Колорадо, САЩ, 1972; Стената, Оберхаузен Германия, 1999; Чадърите, Япония - САЩ, 1991; „Опакованите дървета в Риен, Швейцария, “Пон Ньоф” в Париж. В изложбата има и рисунки на Кристо от годините му в Националната Академия.

Експозицията може да бъде разгледана с вход свободен от 10.09.21 г. до 06.10.21 г. в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.

Изложбата се осъществява с подкрепата на: Първа Инвестиционна Банка и Порше България



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати