Транспорт

Летище Хийтроу изпадна от най-натоварените в Европа

   
Летище Хийтроу изпадна от най-натоварените в Европа

Лондонското „Хийтроу“ падна до десето място в списъка на най-натоварените летища в Европа, който оглавяваше преди началото на пандемията от COVID-19, съобщава британският вестник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

През август тази година на „Хийтроу“ са обслужени само 19,5 хиляди полета. Рекордът по този показател е поставен от амстердамското летище „Схипхол“, обслужило 33 хиляди полета. Десетте най-натоварени летища в Европа тези в Анталия, Атина, Барселона, Мадрид, Майорка, Истанбул и Франкфурт на Майн, както и парижкото „Шарл де Гол“.

Пътническият трафик в „Хийтроу“ достигна 2,2 милиона миналия месец, най-високият от пролетта на 2020 г., но само 29% от нивото от август 2019 г. Както отбелязва изданието, повечето летища в Европа сега се разрастват по-бързо от лондонското. Една от причините за бавното връщане към предишните стойности са по-строгите правила за влизане във Великобритания в сравнение с други европейски страни. Администрацията на въздушното пристанище призовава правителството да ги опрости, като премахне някои от настоящите ограничения на коронавирус, включително изискването да се прави PCR анализ за COVID-19 два пъти след влизане в страната, което се прилага дори за напълно ваксинирани пътници.

Според съобщения на британските медии, кабинетът в Лондон наистина планира да въведе редица изключения и да опрости разделянето на държавите на три категории в съответствие с нивото на разпространение на новите щамове на вируса. Червеният списък на страните, пристигащи от които трябва да прекарат 10 дни под карантина за своя сметка, също може да бъде значително съкратен. В момента той включва повече от 60 държави и територии. Очаква се премиерът на страната Борис Джонсън да обяви новите правила в рамките на деня.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати