Анализи Транспорт

Стела Балтова разбрала от Държавен вестник за промяната в помощта за чартърите

   
Стела Балтова разбрала от Държавен вестник за промяната в помощта за чартърите

Министърът на туризма Стела Балтова разбрала от Държавен вестник, че субсидирането на чартърните полети спира при поставените условия до момента. Това коментира тя в Бургас, предава местният сайт Gramofona.com. „Прочетохме за промяната след като беше публикувана в Държавен вестник актуализацията на бюджета. Това е една промяна, която са направили очевидно в последната минута в парламента и която не позволява схемата, която действа да продължи в този вид и дизайн“, обясни Балтова.

Актуализацията на бюджета беше публикувана в "Държавен вестник" на 16 септември 2021 г. Програмата за чъртърите бе спряна едва вчера на 21 септември 2021 г. Излиза, че министерството е проспало поправката цяла седмица. Освен това става ясно, че негов екип въобще не е бил при гласуването на текстовете в Народното събрание, което е скандално при наличието на парламентарен секретар, коментират от туристическия бранш пред TravelNews.

Балтова призна, че с екипа й са останали много изненадани, след като станало ясно, че в актуализацията не са предвидени исканите от министерството 22 млн. лева. С тях държавата трябваше да субсидира с по 35 евро на седалка туроператорите, които изпълняват чартърни полети до България.

Министър Стела Балтова е категорична, че програмата трябва и ще продължи. Ще се наложи обаче да се иска повторно одобрение на мярката от Брюксел. Има възможност и новият парламент да направи промяна, която да върне старите параметри на програмата. Вече са водени подобни разговори и с експерти от финансовото министерство, допълни министър Балтова. По новите правила право на субсидия ще имат само българските авиопревозвачи с оперативен лиценз за полети до България, уточни тя.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати