Хотели

Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации за тока

   
Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации за тока

Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации заради цените на промишления ток. До консенсуса се стигна след онлайн среща между премиера Кирил Петков и енергийния министър.

Работодателските организации настояваха да се промени таванът на сумите, които могат да получат, като обезщетение от държавата. Досега обезщетенията за бизнеса имаха ограничение от максимум 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана повод за недоволство от страна на работодателските организации.

Днес след дълга онлайн среща правителството и бизнесът си стиснаха ръцете. Така при над 185 лева за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията ще бъде в размер на 75% от надвишеното. Таванът остава, но той вече е различен - не повече от 250 лева на мегаватчас. Бизнесът очаква още утре новата схема за подпомагане да бъде приета от правителството. Поискано е при възможност новите по-високи компенсации да се платят и за декември миналата година.

„250 лв. таван се достига при цена на борсата от порядъка на 520 лева. Тоест, ние се надяваме да не се допрем до него”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

„Това ще е максималната сума на компенсиране, в зависимост от стойностите на пазара, но не повече от тази сума. Договорихме с премиера и при следващи ако има някакви трусове на пазара, да следим и ако има отново напрежение на цените на електрическата енергията, да помислим за друг вид компенсация”, посочи председателят на БСК Добри Митрев.