Новини

Управляващите пишат нов Закон за туризма

   
Управляващите пишат нов Закон за туризма

Нов Закон за туризма подготвя партия "Продължаваме промяната". Това съобщи председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров в Бургас на среща с бранша, съобщава БНР. 

Законът е възможно да бъде готов в рамките на година, като разработването му ще стане съвместно с браншовите организации, увери Димитров. Една от големите цели е процент от общия приход, в направление "Туризъм" да бъде отделен за реклама. Наредбата за националните курорти също ще бъде преразгледана заради множество сигнали, че тя повече възпрепятства, от колкото подпомага работата на курортите. До  началото на сезона ще бъде гласувана и мярката за подпомагане от 35 евро на самолетна седалка, за нея са отделени 25 млн.  

От Българската банка за развитие представиха възможностите за кредитиране на хотелиери и ресторантьори, които да осигурят ликвидност, за просрочени текущи разходи и подготовка на идващия сезон. 
Въпроси за компенсациите за бизнеса заради цените на тока, протокола за влизане на чужди туристи в ситуация на COVID-19, визовата политика и създаването на туристическа полиция, бяха сред поставените в дискусията с участието на хотелиери, ресторантьори, туроператори и екскурзоводи. 

8 спешни стъпки за развитието на бранша поиска Иван Иванов, бивш председател на Бургаската туристическа камара и дългогодишен експерт в туризма. Сред тях въвеждането на длъжността „туристическо аташе“ в международните ни представителства, нова наредба за детско-юношеския туризъм, ремонт на ГКПП Малко Търново.