Анализи Новини

COVID сeртификатът за пътуване в ЕС е удължен до следващото лято

   
COVID сeртификатът за пътуване в ЕС е удължен до следващото лято

Действието на европейския цифров COVID-сертификат, използван за пътуване в Европа, беше удължено с една година във вторник. Документът, който е безсрочен за хората с поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19, ще бъде в сила до 30 юни 2023 г. Преболедувалите ще могат да го ползват в рамките на 180 дни след датата на положителния си PCR или антигенен тест, а хората с отрицателен тест - 48-72 часа. Сертификатът е безсрочен и за ваксинирани деца.

За първи път сертификатът ще може да се издава след извършването на антигенни тестове в лицензирани лаборатории. Участващите в клинични изпитвания за ваксини, също ще могат да се възползват от COVID сертификатите в ЕС.

  • Десет правила за пътуване с европейския COVID сертификат, които е полезно да знаете - вижте тук.

Документът може да се изисква за пътуване от една европейска държава в друга в зависимост от епидемичната ситуация и удължаването му не означава, че той ще е необходим за страните, докато местните власти не решат друго. Дизайнът на сертификата е унифициран, за да включва всички поставени бустерни дози на пътника, както и ваксините, направени в различни европейски държави.

Няколко европейски държави, включително България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции в началото на нова вълна от COVID-19, инспирирана от още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон" варианта на коронавируса.

Седмичната карта, издавана от европейската здравна агенция, показва значително влошаване на епидемиологичната обстановка в Европа, но все още много от държавите, включително България, правят твърде малко тестове, за да бъдат признати за релевантни резултатите от тях за общата картина на разпространение на заболяването.