Новини Събития

Веломаршрутът Дунав Ултра става все по-популярен

   


Дунав Ултра е проект, който започва като амбициозна идея за лично предизвикателство, но в последствие се превръща в уникална инициатива за подобряването и популяризирането на Северна България. С общото си разстояние от 740 км Дунав Ултра е най-дългият веломаршрут в България. Траекторията му свързва най-северозападното населено място на страната с. Куделин (общ. Брегово) с най-североизточното - с. Дуранкулак на Черно море. Маршрутът преминава през 119 населени места в близост северната граница на страната. 

За улеснение на участващите е разработено и мобилно приложение Дунав Ултра, достъпно за Android и IOS, което представлява  специализиран пътеводител за маршрута и с негова помощ приключенците могат да планират и организират пътешествието напълно сами. 

В приложението може да откриете също Приключение Дунав Ултра, което съдържа функционалност  “Контролни точки”, чрез която можеш да отбележиш, че си посетил специално избрани от създателите локации. Благодарение на тази иновация участващите могат да получат Дунав Ултра Сертификат не само ако преминат маршрута наведнъж, ами и ако го направят на отделни части.  

Създателят на Дунав Ултра Борис Бегъмов, сподели пред TravelNews: “Северна България често се спряга като най-неатрактивната, но аз мисля, че има нещо много специално там - река Дунав. Каузата ни в същината си е да запознаем хората с красотата и в тази част на страната. За това и разгърнахме маршрута, така че да е достъпен не само за велосипедисти, но и за хората, които пътуват с мотоциклет, автомобил и кемпер. 

Организирайки събития и привличайки хора към този район, непременно ще последва развитие в региона. Надяваме се с Дунав Ултра да съдействаме за разцвета на тази така прекрасна част от България”. Оказва се, че мнозина са се припознали в каузата на Бегъмов и това води до награждаването на маршрута с “Иновация на годината в туризма”. Инициатива също така среща подкрепа от фондация “Америка за България”.  

“Трябваше да спечелим доверието на фондацията и да им докажем, че Северна България има огромен потенциал. Чрез маршрута успяхме да представим различни участъци от този единствен по рода си ареал, те видяха потенциал най-вече в това, че маршрутът обединява най-различни населени места в обща концепция. “Америка за България” видя възможност Дунав Ултра да се обвърже с малкия частен бизнес и да се стимулира създаването на къщи за гости, малки ресторанти, туристически атракции, местни събития и други инициативи в областта. За фондацията маршрутът е обединяващата точка за всички тези малки предприятия, които са в гръбнака на този тип туризъм.”, разказва Бегъмов. Фондацията оказва подкрепа именно за разработката на приложението, добавяйки по този начин стойност за нужната експертиза за района.  

С цел популяризиране на идеята и маршрута, на 27 и 28 август в гр. Видин, за 9-та поредна година ще се проведе промо събитието – Дунав Ултра, което тази година ще бъде под наслов Реката, Добруджа и морето 2022. На 27-ми август пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, Баба Вида, ще бъде създадена промоционална колоездачна зона с названието „Баба Вида Арена“. 

Голям успех за Дунав Ултра е, че за първа година Министерството на туризма заявява своята официална подкрепа на инициативата, с което помага на основната кауза – да популяризира населените места в близост до северната граница на България. Ведомството ще се включи в промоционално събитие, като на шатрите в района ще се представят рекламни материали както на Министерството на туризма, така и от общините – партньори. 

Йоана Шомова