Анализи

Русия може да забрани на туристи от ЕС да влизат в страната

   
Русия може да забрани на туристи от ЕС да влизат в страната

Русия проучва възможностите за въвеждането на забрана за влизане в страната на туристи от ЕС, заяви говоритерят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Изказването му е в отговор на взетото вчера решение за прекратяване на визовите облекчения за Русия. Песков определи новите санкции на ЕС като "смехотворни" и лоша новина за руските граждани.

"Това е лошо за руснаците, защото сега ще отнема повече време и ще бъде по-трудно да си извадят виза. Това е поредното смехотворно решение от поредицата от абсурди."

В началото на миналата седмица държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето общоевропейско решение за край на облекченията за руски туристи. Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена държава от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността заради правилата за свободно движение, отбелязва Франс прес. Миналият четвъртък зам.-външният министър Костадин Коджабашев обяви, че България няма да подкрепи предложението на Чешкото председателство на Съвета на ЕС за спиране на визите за руски граждани за влизане на територията на ЕС.

В средата на месеца стана ясно, че следващият пакет от санкции ще бъде предложен от Чехия и ще включва пълна забрана за издаване на визи за всички руски граждани, влизащи на територията на ЕС. По-късно официално от Чешкото председателство предложиха прекратяване на споразумението на европейската общност и Руската федерация за улесняване на издаването на визи на европейски и руски граждани.

До момента в подкрепа на предложението се обявиха Дания, Литва и Естония. Финландия обяви, че ще намали с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на руски туристи. Eстония също въведе ограничения, като премиерът Кая Калас бе по-крайна и заяви, че "посещението в Европа е привилегия, а не човешко право". Междувременно Чехия и Полша затегнаха визовия режим. Най-голям противник на предложението е Германия. Португалия също влезе в този лагер, от страната призоваха за санкции "срещу военната машина, а не срещу руския народ."Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати