Новини Турагенции

Йордания и Израел са уникална комбинация две в едно с Елфи турс

   

Древният град Петра привлича хиляди туристи
  Снимки: Елфи турс

Мъртво море мие бреговете на Йордания и Израел – две магнетични държави с богата история и култура. В туристически план това са две от най-добре развитите дестинации в Близкия изток. Те често се характеризират като екзотични и красиви, но преди всичко, като изключително гостоприемни. Несъмнено най-голям принос за интереса към Израел има Йерусалим – най-значимият религиозен център на планетата. Там се намират Божи гроб, който е най-свещеното място за християните, Стената на плача, която е изключително важна за юдеите и третата по значимост джамия в света – Ал Акса. Израел обаче е чудесна дестинация и за морски почивки, тъй като има излаз на Средиземно море, заливът Ейлат/Акаба на Червено море и Мъртво море. Столицата Тел Авив също е разположена на морския бряг. Това е най-големият град в Израел и е сравнително млад - едва на 100 години, с характерна за Южна Европа архитектура, той е обявен през 2003 г. от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тел Авив включва и Яфа, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение, предлагащо неоценима гледка към брега с неговите плажове. Също така е изключителен технологичен център, защото е един от най-развитите в света, а мнозина дори го наричат Силиконовата долина на изтока. Също така предлага богата културна сцена с множеството си музеи, галерии и забележителности.

Йордания пък привлича туристи

с древния град Петра, мистичната пустиня Уади Рум и някои от по-богатите ѝ градове. Столицата Аман е изключително популярна със своите ниски бели къщи, които са разположени в целия град и именно за това носи прозвището Белия град.  Освен невероятна гледка, Аман предлага и уникална атмосфера – съчетава перфектно западна и източна култура, а местните жители са приветливи и добронамерени. Друг икономически център в Йорднаия е Акаба. Това е най-важният пристанищен град в Йордания, което го прави един от най-богатите и най-добре уредените в страната. Впечатляващо е, че статусът му на “специална икономическа зона” го отрежда като duty-free.

Това са само част от впечатляващите места, които Близкият изток може да ни разкрие. За истински любопитните, които искат да се запознаят с тази култура в дълбочина, туроператорът „Елфи турс“ организира гранд тур на Йордания и Израел. Той представлява 8 дневна екскурзия през над 15 забележителни места в двете страни. Интензивната програма ще запознае българите както с някои от най-известните културни и религиозни паметници в света, така и с някои от добре пазените местни тайни. Дати за приключението има през октомври, ноември и декември тази година, а програмата се възобновява през 2023 г. от март.

Цените започват от 2598 лв. на човек

и включват самолетен билет София - Тел Авив - София с включен 1 бр. чекиран багаж, трансфери по програмата и 7 нощувки със закуски в три- и четиризвездни хотели. Част от програмата са и 6 туристически обиколки. Допълнително туристите могат да очакват и медицинска застраховка за периода на пътуването с “Евроинс” за 10 000 евро, местен екскурзовод на български/руски език, слушалки по време на беседите и водач от “Елфи турс”.

Посещенията на Витлеем, река Йордан, Галилейско море, Капернаум, Табха, Назарет, Тверия и Аман са част от програмата. Това са малки, но значими, населени места с пленителна история. Те засвидетелстват за моменти от завета – от рожденото място на Исус, през реката, където е покръстен, та чак до земите, където е избрал дванадесетте си ученици. По време на тази обиколка ще се запознаете от първо лице с битието на Исус Христос. Енергията по тези места е изключително силна и имат невероятна религиозна значимост. Въпреки това те са интересни на абсолютно всеки – богатата култура и история привличат милиони хора.

Туристическата обиколка в Джераш също е включена в цената. Това е древен град, населяван още от бронзовата епоха и известен като Помпей на Средния Изток със запазени до наши дни останки от римски храмове, театри, улици и сгради. Специалистите считат мястото за археологически шедьовър, разположен сред плодородните хълмове на Гилеад. Градът е бил важен икономически център и просперитетът му се основава на търговията с кервани, земеделието и рудодобива. Богатството на местните си личи по разкошните сгради в характерен „ориенталски бароков“ стил, които все още стоят гордо.

На път за Петра туристите ще се запознаят с много други интересни забележителности. С програмата на „Елфи турс“ те ще имат възможността да видят най-ниската точка на сушата на планетата – Мъртво море. Също така Йордания ще разкрие красотата си през някои от най-светите места в християнския свят. Мадаба е град с уникални църкви, украсени с възхитителни мозайки – спираща дъха гледка не само за всеки вярващ, но и за всеки любител на архитектурата и красотата. Планината Небо също е част от програмата на туроператора. Същински вълнуващо място с вековна история, която се е пропила във въздуха. Именно там се твърди, че е погребан Мойсей и мястото е отворено за посещения.

По тези земи енергията се усеща

по един различен начин и това безспорно е интересно за много от туристите. Заради древната си история местата по тези земи пробуждат много силни емоции у туристите и това се забелязва особено силно при посещението на Петра, което също е част от пакета на „Елфи турс“. Макар и мястото да е до болка познато на всеки турист, то гарантирано всеки път оставя всички без думи. Изгубения град Петра е едно от новите Седем чудеса на света и несъмнено посещението му трябва да бъде преживяно от всеки.

Обиколката на Йерусалим ще впечатли със Стария град към хълма Сион – очарователно място с уникални находки и е незабравимо преживяване. Там се намира и католическото немско абатство "Успение на Пресвета Богородица", което е построено преди около 100 години, в чиито сутерен е статуята на спящата Богородица, а в съседство е сградата, в която е стаята на Тайната вечеря т.е. Горницата, където Христос извършва последната вечеря с апостолитe. 14-те спирки на Пътя на страданието - Via Dolarosa – също е част от програмата. Това e улицата, по която в древен Йерусалим е минал с кръста Исус Христос към мястото на разпятието Голгота. В църквата Божи гроб всички ги очаква поклонение, което ще ги превърне в хаджии. В този храм са най-важните християнски светини, включително камъкът на помазването (на който е било положено тялото на Христос след свалянето му от кръста) и гробът на Исус. Църквата на Божи гроб е място за поклонение на милиони християни от цял свят.

Съчетавайки духовното с културното и модерното, Израел и Йордания предлагат удивителна комбинация. Държавите са богати на история, която със сигурност не би оставила никой безразличен. Независимо дали сте се спрели на подобна обиколка заради религиозната ѝ ценност, пленителната архитектура на Изтока или заради впечатляващата култура, то едно е сигурно – няма как да скучаете по време на пътуването си там!

Йоана Шомова