Новини Събития

Черна гора отчита много добър летен сезон

   
Черна гора отчита много добър летен сезон

Туристическият сезон бе много успешен, отчете министърът на икономическото развитие и туризма Горан Джурович, като акцентира върху чувствителното увеличение на туристическия поток в северните общини на Черна гора, съобщават черногорските медии. Засилването на туризма в по-слабо развитите райони на страната е залегнало като цел във всички програмни документи за развитието на сектора. 

От януари до юли 2022 г. във всички видове места за настаняване са отседнали 1,14 млн. туристи, което е с 44,7 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Регистрирани са общо 6,13 милиона нощувки, което е 38 процента повече спрямо миналата година. Данните бяха изнесени пред парламентарната комисия по туризъм, земеделие, екология и пространствено планиране.

Според министър Джурович достигнати са 86 процента от туристическия поток през силната 2019 г., когато става въпрос за брой туристи, и 87 процента, когато се отчитат нощувките. Той цитира и данни на Националния статистически институт, според които над 620 000 туристи са регистрирани в местата за колективно настаняване за седем месеца, а това е със 78 процента повече в сравнение със същия период на миналата година и 90 процента от потока през седемте месеца на 2019 г., уточни Джурович. Броят на нощувките за същия период представлява 92 процента от нощувките през предпандемичната 2019 година.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати