Новини Събития

Министър Илин Димитров поздрави бранша за Деня на туризма

   
Министър Илин Димитров поздрави бранша за Деня на туризма

Обръщение на служебния министър на туризма д-р Илин Димитров

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И ПАРТНЬОРИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ ГОСТИ, ИЗБРАЛИ ДЕСТИНАЦИЯ БЪЛГАРИЯ,

Поздравявам Ви по повод специалния за всички нас, посветени на каузата, Световен ден на туризма – 27 септември, който честваме за 42-и път под егидата на Световната организация по туризъм към ООН! 

След почти две години на трудности, днес се намираме във време на промени, на възход и на преосмисляне – преосмисляне на ценностите, на начините как да подходим към реализирането на съвременен туризъм в една дигитална епоха и към създаването на успешен туристически продукт, който да ни върне към нормалността. 

„Да преосмислим туризма“ – тази година Световната организация по туризъм към ООН не случайно постави този лайтмотив като ключ и кодирано послание към разбирането на процесите, които протичат на световно ниво.

Бих искал да пожелая на всички вас, които сте отдали живота си на каузата за развитие на туризма, твърдост, креативност и много смелост, за да преодолеете трудностите и да осъществите целите и плановете си.

Мога да ви уверя, че ние от своя страна, като министерство и служебен кабинет, правим всичко възможно да помогнем на сектора, да подготвим необходимите законови рамки и да осъществим кризисните политики, които не търпят отлагане и изискват решителни мерки. Помагаме, въпреки извънредните събития, които ни донесе 2022-ра година, за да изведем съвременния туризъм на едно ново ниво и да утвърдим бранд България като синоним на красота, сигурност, разнообразие на туристическия продукт и неповторимо изживяване през цялата година. 

Има още нещо, което ще ни даде ключ към успеха. Когато говорим за бранд България, преосмисляйки туризма, трябва да преосмислим и поведението си към него, да преосмислим отношението си към всичко, което ни заобикаля. Защото ако ние самите не се превърнем в най-големите застъпници и защитници на собствения си продукт и труд, няма как да успеем, няма как да уверим и останалите, че си заслужава да предпочетат България като дестинация. Убеден съм, че единственият начин да успеем в дългосрочен план е да работим със сърце и отдаденост, а държавата и бизнесът да бъдат партньори в това начинание. 

Преосмисляйки туризма, да не забравяме също така и това, че той е преди всичко индустрия на забавлението, където доброто настроение и добрите новини, гостоприемството, позитивизмът и усмивката са висша ценност. 

Отвъд цифрите, данните и анализите, следвайки мотото „Да преосмислим туризма“, има още много, много, което да направим… да заживеем в дигиталната епоха и да направим необходимото, за да рекламираме България като световна дестинация с култура и природни богатства, които само могат да ни накарат да се гордеем. Държава, която може да претендира да е една от люлките на цивилизацията, с най-старото в света обработено злато, което има юбилей през тази година. Държава, която има най-старата история в Европа и е дала един от световните езици. Дестинация, която може да предложи изобилно богатствата си – на второ място по брой минерални извори, с най-горещия гейзер в Европа и много амбиции да развива този сегмент в контекста на уелнес и здравния туризъм, и на трето място по културно-исторически обекти на стария континент след Италия и Гърция. Пресечна точка на величествени планини, море със златни пясъчни плажове и почти вълшебен лечебен климат. Земя, в която можеш да приключенстваш, да почиваш активно, спортувайки или да си бохем, който се наслаждава на вкусни кулинарни изкушения, винен туризъм, богат фестивален и градски живот, да си модерен дигитален номад или да се завърнеш към миналото и да се потопиш историята.

Желая ви размах и смелост, за да осъществите най-желаното за себе си, а всички ние заедно да превърнем красивата ни родина в едно по-добро място за живот, в мечтана дестинация за туризъм и почивка за все повече изкушени туристи и пътешественици!

Бъдете здрави!

Честит празник!

Д-Р ИЛИН ДИМИТРОВ

Министър на туризма