Хотели

Хотелиерите искат държавата да поеме част от разходите им за отопление

   

Хотелите в зимните курорти се отопляват предимно на нафта или газ
  Пампорово АД

Хотелиерите в зимните курорти настояват държавата да им поеме част от разходите за отопление през предстоящия сезон, тъй като сметките за ток и горива са многократно завишени и не могат да ги покриват. Това обяви за TravelNews Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Организацията е предложила на служебния министър на туризма Илин Димитров два варианта, които да бъдат заложени в бюджета на държавата за следващата година. На хотелите, ползващи гориво, да им бъде предоставена безакцизна нафта (т. нар. оцветена нафта). Повечето обекти са именно на нафта. На хотелите, ползващи природен газ, трябва да им се поема сметката наполовина или да се направи таван на цената, както е при тока за бизнеса, обясни Щерев. Според него трябва да се запази и сегашната ситуация с подпомагането на бизнеса за скъпата електроенергия.

„През студения сезон разходите за отопление на комплексите в зимните и СПА курорти са много високи. Някои хотели дори се замислят въобще да не отварят тази зима“, коментира председателят на БХРА. Същевременно цените за настаняване не могат да бъдат увеличени драстично, защото ще предизвикат откази и отлив на туристи. Повечето обекти имат договорени цени с големите чужди туроператори още от миналия сезон и не могат да лавират.

БХРА настоява още да се запази ДДС от 9% за целия туристически сектор и през 2023 г. Намалената ставка да важи за хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и ски и спортните съоръжения.

„Всичко това е ключово за оцеляването на бизнеса през зимата. При всички положения трябва да има таван на цените за тока и газа за бизнеса. Въвеждането на безакцизна нафта също ще подпомогне много хотелиерите“, заяви изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков. Според него ставката от 9% ДДС за целия туристически сектор трябва да остане и догодина.

Министърът на туризма Илин Димитров коментира пред TravelNews, че предлага намаленото ДДС от 9% за целия сектор да остане, както е и в момента. „Депутатите в 48-то Народно събрание ще трябва да решат и да покажат дали туризмът е приоритет“, подчерта той.

Мирослав Иванов