Новини Транспорт

20 души в болница след турбуленция на път на Хаваи

   
20 души в болница след турбуленция на път на Хаваи

На 18 декември 2022 самолет Airbus A330-243 с регистрация N393HA в полет на Хавайските авиолинии (Hawaiian Airlines) от Финикс, Аризона, до Хонолулу, Хаваи, претърпя сериозен инцидент в полет вследствие на мощна турбуленция.

На борда е имало 278 пасажера и десетчленен екипаж когато, около час преди пристигането в Хонолулу, капитанът информирал пътниците, че се очаква лека турбуленция и ги помолил да затегнат предпазните си колани.

Причината за това съобщение били множеството буреносни облаци (CB – Cumulonimbus), между които е трябвало да прелети машината. Очевидно обаче както пилотите, така и пътниците, подценили сериозността на ситуацията.

Няколко минути след съобщението на капитана, самолетът неколкократно и рязко пропаднал с по няколко десетки метра, в резултат на което всички на борда, които не били привързани към креслата си, полетели във въздуха и се сблъскали с тавана. Пострадали са най-малко 36 човека, от които трима души от кабинния състав.

Капитанът веднага съобщил по радиото за злополуката и множество линейки вече чакали самолета при кацането му в Хонолулу, което протекло без повече инциденти.

Двадесет човека били хоспитализирани, като състоянието на единадесет от тях се оценява като тежко, а девет са в стабилно състояние и без опасност за живота.

FAA (Федералната авиационна администрация) and NTSB (Националният борд за транспортна безопасност) разследват инцидента.