Новини Хотели

В хотелите в Европа вече няма да има малки тоалетни принадлежности

   
В хотелите в Европа вече няма да има малки тоалетни принадлежности

Едно от удоволствията от престоя в хотел са безплатните малки шишенца с тоалетни принадлежности като шампоан и душ гел. Допреди няколко дни това означаваше, че не само не се налага да предвиждате и тях в багажа си, но и че дори можете да се насладите на поне малко по-луксозни, отколкото повечето от нас използват. И можете да си ги вземете у дома, разбира се.

Безплатните малки тоалетни принадлежности, които често се предлагат в хотелите, обаче вече са определени за опасни за околната среда. Тези мини подаръци изразходват много пластмаса и хартия - ето защо Европейската комисия обяви, че иска да ги забрани в целия ЕС., съобщава TimeOut.

Новото решение е част от инициативата за намаляването на въглеродния отпечатък през следващото десетилетие и превръщането на опаковъчната индустрия във въглеродно неутрална до 2050 г. "Ако не се предприемат действия, до 2030 г. в ЕС ще се увеличи количеството на отпадъците от опаковки с още 19 %, а при пластмасовите опаковки - с 46 %", се казва в изявление на Комисията.

ЕС забранява не само безплатните малки тоалетни принадлежности. Премахват се и опаковките за еднократна употреба на плодове и зеленчуци, като целта е да се насърчи използването на специално пригодени контейнери, които могат да се пълнят отново и да се използват многократно. Все още не е обявено кога забраната ще влезе в сила, тъй като предложението трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент.

Някои хотели обаче вече са преминали към предоставяне на по-големи бутилки с тоалетни принадлежности, които клиентите да използват.