Събития

Новите европейски столици на културата за 2023 г. са в Румъния, Гърция и Унгария

   
Новите европейски столици на културата за 2023 г. са в Румъния, Гърция и Унгария

Новите Европейски столици на културата за следваща година са Тимишоара в Румъния, Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария.

Те ще поемат щафетата от тазгодишните столици Еш, Люксембург, Каунас, Литва и Нови Сад, Сърбия. Европейските столици на културата до 2026 г. вече са известни. Догодина това ще са Бад Ишъл в Австрия, Тарту в Естония и Будьо в Норвегия. Германският град Кемниц и словенският Нова Горица ще са културните центрове на Европа през 2025 г. На следващата година европейските столици на културата ще са две - Оулу във Финландия и Тренчин, Словакия. Латвийският град Лиепажа очаква официалната позиция на националните власти за домакинство през 2027 г.

Предстои Португалия да избере другата европейска столица на културата за същата година измежду кандидатите Авейро, Брага, Евора и Понта Делгада.

Пловдив бе Eвропейска столица на културата през 2019 г.

Инициативата "Европейска столица на културата", създадена през 1985 г., поставя културата в центъра на вниманието на европейските градове с целогодишна финансова подкрепа за събития в областта на културата и изкуството.

Целта й е да покаже богатството и многообразието на културите в Европа, да подкрепи приноса на културата за развитието на градовете, да ги популяризира, да насърчи туризма и да провокира и местните жители, и всички европейци да изпитат усещането за принадлежност към обща културна среда, пояснява пресслужбата на Европейската комисия.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати