Новини Събития

Отварят уникален за Европа музей в Пловдив

   
Отварят уникален за Европа музей в Пловдив

Етнографският музей в Пловдив вече има нова сграда на "Съборна“ 22, съобщи пред Plovdiv24.bg Пламен Панов, заместник-кмет "Култура, археология и туризъм“ на община Пловдив. Преди седмица НИНКН съгласува проекта за ремонт и реконструкция на сградата, която е била хостел, съобщи Панов.
"В тази сграда ще има нова експозиция. С това ние ще изпълним завета на един от големите пловдивчани Димитър Добрев, който за съжаление ни напусна. Благодарение на него ние ще имаме една впечатляваща колекция от ютии. Това ще бъде нещо уникално за региона и въобще за региона на Югоизточна Европа. Това е една филибелийска дейност, която той е извършил. Благодарение на него, само тук, и във Франция, ще има такъв Музей на ютията и той ще бъде под управлението на Етнографския музей", добави Пламен Панов. 
Тази година по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", или Норвежката програма, Пловдив спечели проект за близо 800 000 лева. 
"Това е проект, с който всички музеи, плюс библиотека и ГХГ, ще добавят по още едно преживяване към своите експозиции с помощта на едно единно приложение. С помощта на добавената реалност артефактите вътре в музеите ще оживяват като се ползва таблета и телефона. Самите посетители ще играят различни игри, ще има мисии и предизвикателства, които ще карат всеки един посетител да обиколи като влезе, да спечели играта, защото ще бъде завладян от тази добавена реалност и в последствие ще ги посети тези музеи и старинни къщи", обясни още зам.-кметът.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати