Новини Транспорт

Пристигнаха първите чартъри с британски туристи в зимните курорти

   
Пристигнаха първите чартъри с британски туристи в зимните курорти
Туроператорът Balkan Holidays доведе първите британски туристи за сезона
  BH Air

Първите чартъри с британски туристи за ски туризъм пристигнаха навръх Коледа, на 26 декември 2022 г., съобщи за TravelNews Александър Стоянов, изпълнителен директор на туроператора Balkan Holidays UK. Те са настанени в Банско и Боровец, като ще посрещат и Нова година у нас. Полети са осъществени от Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Бирмингам, Бристол, Ийст Мидландс и др. Чартърната програма ще продължи до края на март 2023 г. Стоянов се надява да навали сняг в зимните курорти, за да няма откази от резервации.

„На база на миналия сезон, който беше феноменален, сега имаме почти 15% повече записвания“, каза Александър Стоянов. Великобритания е най-големият пазар за зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово. "Надяваме се високата инфлация, очакваната световна рецесия, нова Ковид вълна и войната в Украйна да бъдат овладяни, защото в противен случай ще се отразят на зимния сезон", каза той. Според него от тези фактори ще зависят пътуванията през зимния сезон.

Другият голям туроператор - Crystal Ski Holidays (част от TUI UK), също стартира програмите си до България. Ръстове отчитат още от Iski Holidays, SNO ski holidays, Loveholidays и Penguin travel. По-малките туристически компании правят пакети с полети по редовните линии на Ryanair, Wizz Air, EasyJet, British Airways, „България Еър“ и Jet2.

Министерството на туризма планира да организира в началото на следващата година роуд шоу във Великобритания, с което ще рекламира българския туризъм. Роуд шоуто ще се проведе в най-големите британски градове, като вероятно ще бъде през февруари. Срещите ще бъдат между бизнеса от двете страни. На тях ще бъде презентирана България още пред британски журналисти и инфлуенсъри.

Александър Стоянов обясни, че през януари и февруари трябва да бъде направена мощна реклама на летния сезон във Великобритания. Тогава е най-сериозният период за ранни записвания на британците за лятото. "След Нова година започват да мислят за пътуванията си през лятото", подчерта той.

Стоянов съобщи още, че са започнали записванията за България за летния сезон през 2023 г. Първоначалните индикации според него са добри на британския пазар, който може да се възстанови изцяло догодина и дори да реализира ръст. Balkan Holidays UK води най-много туристи от Великобритания у нас. Другите два големи туроператора TUI UK и Jet2Holidays също обявиха добри прогнози за летния сезон.

Обединеното Кралство е и третият най-важен пазар за летния туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас.

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати