Анализи Новини

Хошимин – в ерата на икономическия и туристически бум

   


Защо най-големият виетнамски град се превърна в една от най-търсените туристически дестинации? Този великолепен цветен град може да очарова всеки - от любителите на уличната храна до любителите на архитектурата и конспиративните теории. Преди броени дни стана ясно, че една от най-търсените туристически дестинации в света за 2022 г. в Google, е изненадващ град, нетипичен за масовия туристически вкус-  именно Хошимин.

Защо и какво привлича туристите, а и изследователите, в този виетнамски мегаполис?

Оживен от невероятна енергия, иновации и трафик - изключителен трафик. Представете си как функционира почти 10-милионен град. В цяла южна Азия има един основен пътен закон - правото е на по-бързия и по-големия.

Хошимин, известен преди като Сайгон, е икономическото сърце на Виетнам и основният център на южния регион. Космополитният метрополис обединява стария и новия Виетнам в най-компактното пространство, представяйки миналото и бъдещето на града.

Претенцията на Хошимин като икономически център на Виетнам е причина за "вълнуващата се" атмосфера на града, както и за непрекъснато развиващия се градски пейзаж. Докато от двете страни на широката и ленива река Сайгон се извисяват кранове и сгради в строеж, на нивото на улиците градът е успял да запази очарователните си кафенета и малки семейни фирми. Въпреки че съществува в безпрецедентен индустриален бум, в Хошимин има много места, които прославят сложната му история. Архитектурните отпечатъци от колониалното управление все още стоят наред с реликвите от търговските и ориенталските корени на града.

Под името Сайгон, най-големият град във Виетнам е известен до 1975 г. До онзи повратен исторически момент е столица на Република Южен Виетнам (от от 1954 до 1975 г.). На 30 април 1975 г., след обединяването на страната, Сайгон започва да се нарича Хо Ши Мин, по името на лидера на Виетнамската комунистическа партия и президент на Социалистическа република Виетнам.

Танкът, с който започва щурма на някогашното южновиетнамско президентство, днес е експонат. Децата го използват като любопитна играчка и площадка едновременно, когато техните учители и родители ги водят тук, в наричащия се вече Дворец на обединението. А някога, тук, е била откъсната последната страница от Виетнамска война.

Пред Двореца сега се тълпят местни и чуждестранни туристи. В музея на останките от войната се съхраняват безброй артефакти и фотографии, включително прочутата снимка на фотографа Ник Ут - "Ужасът на войната", известна и като "Напалмовото момиче", спечелила наградата "Пулицър" .В центъра на кадъра е тичащо голо момиченце, което пищи от болка и ужас... Излезли от употреба самолети, танкове, бомби и хеликоптери украсяват двора. Мрачно преживяване, което не можете да забравите, но безпощадно отрезвяващо хилядолетния въпрос за смисъла на съществуването ни.

Друг печален свидетел на историята на Хошимин е мемориалният комплекс "Тунелите Ку Чи" на около 70 км северозападно от Хошимин. В гората край селцето Ку Чи се намират част от входовете към 187-километров лабиринт от подземни тунели на различни нива, прокопани от партизаните, за да отблъснат американските сили по време на Виетнамската война. Под земята не само се създавали стратегии, на са изграждани болници, кухни, оръжейни. Около входовете на тунелите е имало ями със заострени колове, за да попречат на врага да открие скривалищата.

Но градът не е единствено арена на мрачни времена и събития. Сега Хошимин процъфтява и ликува. Четирите му пристанища осигуряват благоденствието на местния бизнес и отлична среда за чуждестранни инвеститори.

Хошимин е в най-добрата си форма през сухия сезон, между ноември и март. Лунната нова година (наричана във Виетнам Tết), се отбелязва в края на януари и средата на февруари,  и е прекрасно време за посещение. Градът се изпразва, тъй като всички се прибират по домовете си за празника. Туристите могат да бъдат ограничени от по-краткото работно време на магазините и ресторантите, но пък това е най-спокойният период от годината, съчетан с великолепно време.

В дните преди Tết търговците на цветя плават с натоварените си дълги лодки по реката и се установяват в Бин Донг, окръг 8, за да разтоварят стоката си преди празника. Резултатът е ароматна лудост, тъй като търговците се надпреварват да продадат възможно най-бързо деликатните си кайсиеви цветове и кумкуати в саксии.

Уличната храна в Хошимин е шедьовър. Летните рулца може и да са сред фаворитите на пътуващите телевизионни готвачи, но Bun Thit Ngong (ястие с оризови спагети, гарнирано със свинско месо на скара, пържени пролетни рулца, пресни билки и рибен сос) заслужава толкова любов, колкото и рулцата. Има алтернатива и за вегетарианците - Banh Mi Oopla - багета с пържени яйца, соев сос, билки и леко мариновани моркови. Особено внимание заслужават и интересни ястия като bánh mì, солени палачинки в южняшки стил (bánh xèo) и специално овкусен ориз (cơm tấm).

В кафенето Marou на Rue Calmette се предлага един от най-невороятните шоколади в света. Marou Chocolate е виетнамска компания за производство на шоколад, която се снабдява с какао директно от близките ферми и плаща двойно повече от пазарните цени на какаото, за да насърчи производителите да произвеждат висококачествено какао чрез устойчиви практики.

Le Cong Kieu, наричана още Античната улица в Окръг 1, привлича хиляди. Тук туристите могат да си купят от винтидж очила до месингови скулптури или други странни дрънкулки. Старите, ръчно рисувани пропагандни плакати от Dogma на Ton That Thiep са предпочитан сувенир - едновременно красиви за гледане, но предоставящи контекст за виетнамската култура от времето на войната.

Катедралата Нотр Дам се намира в началото на улица Dong Khoi - спокоен оазис в оживения център на града. Изградена изцяло от материали, внесени от Франция, строителството на катедралата продължава почти две десетилетия - от 1863 до 1880 г. Хошиминската градска легенда носи, че статуята на Дева Мария, която се намира в центъра на площада, е проплакала веднъж през 2005 г., а на изумителното събитие станали свидетели стотици.

Срещу катедралата се намира очарователният централен пощенски офис на Сайгон. Туристите са впечатлени от фоайето, заобиколено от редици дървени телефонни кабини от викторианската епоха, исторически карти по стените и огромен портрет на Хо Ши Мин. Архитектът на сградата често неправилно е сочен като Густав Айфел, но дизайнът на комплекса все пак е базиран на негови чертежи.

Обширната улица Nguyen Hue се е превърнала в новото място за разходка в Хошимин. Тук са се намират престижни ресторанти, търговски пасажи и луксозни бутици. Тази пешеходна улица, простираща се от кметството до кея Bach Dang, е идеална за следобедна разходка и е най-оживена по залез слънце. В най-северния край на Nguyen Hue се намира кметството, административната сграда на Народния комитет на град Хошимин.

Пазарът Бен Тхан в центъра на града е неподвластен на времето, изграден върху възстановена земя, която преди това е била известна като езерото Бо Рет. Днес закритият пазар е обърнат към площад Quach Thi Trang. В него се предлага всичко - от пресни продукти до конусовидни шапки. В края на залата има лабиринт от сергии за храна.

Китайският квартал известен като Chợ Lớn, е чудесен за разглеждане пеша. Пазарът Bình Tây, търговски център за търговия на едро, и пагодата Thiên Hậu, са забележителни.

Най-добрият начин да се разгледа поне част от града е да се качите на мотоциклет, като местните. Само така може да се усети препускащият пулс на града. Обикновено обиколките с мотоциклети започват вечер, когато градът е най-романтичен, а продавачите по тротоарите са в пълен състав. Особено вълнуваща е обиколката на зоологическата и ботаническата градина в Хошимин, които са изградени в далечната 1865 г. Този град тържествува, а това е само малка компенсация за зловещото му минало.