Анализи

Турция очаква да посрещне 60 милиона чуждестранни туристи тази година

   
Турция очаква да посрещне 60 милиона чуждестранни туристи тази година

Целта на Турция през 2023 г. е да привлече 60 милиона чуждестранни туристи, предаде Анадолската агенция за БТА, цитирайки изказване днес на турския министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

На пресконференция за представяне на пътната карта за туризма в Турция до 2028 г. Ерсой каза: „Докато през 2022 г. световният туризъм достигна 65% от нивото си отпреди пандемията, Турция почти успя да надмине нивото отпреди пандемията от 45 милиона [туристи].“

„Нашата цел е 90 милиона чуждестранни туристи през 2028 г.“, подчерта Ерсой. През 2022 г. в Турция са пристигнали около 44,6 милиона чуждестранни туристи, което е скок с 80,3% спрямо година по-рано.

„Турция се представи най-добре (от всички страни) по отношение на приходите от туризъм през периода след пандемията“, ​​каза още Ерсой. Приходите на Турция от туризъм през 2022 г. са 46,3 милиарда долара спрямо 38,9 милиарда долара през 2019 г., показват данните на Турския статистически институт (TurkStat). Стремежът през тази година е приходите от туризъм да достигнат 56 милиарда долара, отбеляза Ерсой. Тъй като през 2022 г. средният разход на нощувка на турист е бил 86 долара, целта е този разход да достигне 95 долара през тази година и 118 долара през 2028 г., подчерта също Ерсой. Страната ще постигне целите си, като диверсифицира пазарите, вместо да се фокусира само върху близките региони, каза той.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)