Анализи Новини

Граничните власти във Виетнам правят проблем при липса на второто име във визата

   
Граничните власти във Виетнам правят проблем при липса на второто име във визата
Туристите трябва да попълват внимателно данните си за визите за Виетнам
  Мирослав Иванов, Виетнам

Граничните власти във Виетнам правят проблем при липсата на второто (бащино) име в предварително издадената електронна виза. Това установи репортер на TravelNews при влизане в страната през международното летище в Хошимин, тъй като българи в групата не бяха си го попълнили. За служителите няма значение, че всички останали данни са верни, като номер на паспорт, име и фамилия, рождената дата и снимка. Те се заяждат и казват, че визата е грешна.

Властите отказват достъп за влизане, като искат депортиране към дестинацията, от която пристигате. След редица уговорки склоняват за издаване на нова виза на място, за която се плаща отново 30 щатски долара или евро. Карти не се приемат, а само в брой. На място трябва да попълните нова форма за кандидатстване на виза и да имате портретна снимка. Ако нямате портретна снимка, ще ви направят с телефон. Цялата процедура е тромава и трае около 2 часа, защото има много туристи от цял свят, които не си попълват всички имена от паспортите. Така има струпване на много хора. По принцип авиокомпаниите издават билети само с две имена, паспортни и рождени данни и няма проблеми за пътувания.

Проблемът ще бъде поставен от външно министерство и българското посолство в Ханой пред местните власти. Други държави не правят подобни проблеми на туристите.

Затова съветваме за пътуване до Виетнам да си попълвате предварително електронния формуляр за кандидатстване за виза с всички данни въпреки, че полетата не са посочени като задължителни. Паспортът и снимката се прикачват, а таксата от 25 долара се плаща с карта. Визата идва по e-mail и в нея са вкарани същите данни, които сте посочили. Визата идва в рамките на 3-4 дни, като трябва да я принтирате и носите със себе си.

Българските граждани могат да кандидатстват за електронни визи за пътуване с цел туризъм за максимален период на престой във Виетнам до 30 дни. Процедурите предвиждат: предварителна онлайн регистрация чрез http://immigration.gov.vn или http://xuatnhapcanh.gov.vn

Виза при пристигане може да бъде издадена единствено на следните международни летища: Hanoi, Danang, Nha Trang, Hai Phong и Ho Chi Minh. Процедурата изисква преди пътуване кандидатът да се сдобие с т.нар. “visa approval letter”. Последното е възможно чрез организации/туристически агенции във Виетнам, които гарантират за чуждия гражданин и отправят до виетнамските компетентни власти молба за издаване на виетнамска виза при пристигане (visa on arrival).

Българският гражданин следва да попълни ел. формуляр, достъпен онлайн на интернет-страници на виетнамските организации/туристически агенции, предлагащи такава услуга, заплати такса за услугата, след което получава писмо-разрешение за виза. Таксите варират от 25 щ.д. до 250 щ.д. в зависимост от това, колко спешна е услугата. Възможно е издаване на писмо-разрешение за пътуване в рамките на от 2 до 4 часа (в стандартно работно време за Виетнам).

Писмото се представя на авиолиниите, преди отпътуване от България като основание за пътуване. При пристигане на международното летище във Виетнам се представя писмото, заедно с паспорт и снимка в паспортен формат, заплаща се на място такса за визата, която се полага в паспорта от граничните власти.

Мирослав Иванов, Виетнам