Анализи Новини

Гръцкият остров Хидра привлича без автомобили и мотори

   
Гръцкият остров Хидра привлича без автомобили и мотори

Хидра е част от Сароническите острови в Гърция. Той се намира в Егейско море между Сароническия залив и Арголидския залив. Красивият остров е разделен от полуостров Пелопонес от тясна ивица вода. В древни времена островът е бил известен като Хидреа, от гръцката дума за вода. Хидреа е препратка към изворите, открити на острова. Община Хидра обаче не покрива само един остров. В нея влизат островите Хидра, Докос и няколко необитаеми островчета с обща площ от 64 кв. км.
Основният град носи името Порт Хидра и към 2011 г. е с население от 1 900 души.

Хидра зависи от туризма, а жителите на Атина съставляват голяма част от посетителите. До острова се стига с високоскоростни лодки и катамарани от Пирея, който се намира на около 70 км. Има и ферибот от Пелопонес. Този ферибот пътува пристанището на Хидра до Метохи, на крайбрежието на Пелопонес. Много жители на Атина шофират до Метохи, оставят автомобилите си там и след това стигат за около 20 минути с ферибот до Хидра.

Боклукчийските камиони са единствените моторни превозни средства, които имат право да се движат на острова. По закон автомобилите и мотоциклетите са забранени. Общественият транспорт се състои от коне, мулета, магарета и водни таксита. Населеният район на Хидра обаче е толкова малък, че повечето хора се придвижват пеша навсякъде.

Хидра се облагодетелства от множеството заливчета и естествени пристанища и има силно изградена морска култура. Островът е популярна дестинация за яхти и дом на Kamini Yacht Club - международен яхтен клуб на пристанището Камини. На острова има няколко църкви и манастири. Манастирът Profitis Ilias е създаден през 10 век и заедно с манастира Ayia Efpraxia се намира на хълм, който гледа към основното пристанище.
Хидра предлага на посетителите множество места за настаняване както в сърцето на пристанищния град, така и в по-изолирани селца около него. Някои от тях разкриват невероятна гледка към морето и залеза. Изборът от заведения за хранене нараства значително в последните години. Те варират от традиционната гръцка кухня до италианска и континентална кухня. 

Порт Хидра е изграден във формата на амфитеатър с изглед към Аргосароническия залив. Традиционните каменни къщи, тесните калдъръмени улички, уединените площадчета и най-вече липсата на коли обясняват способността на града да запази отличителната си атмосфера с времето.

Хидра също така е рай за яхти. Всяко лято множество ветроходни лодки акостират на пристанището, където се присъединяват към десетки моторни лодки и яхти. Хидра се прочува по цял свят благодарание на филма “Момчето върху делфина” с участието на София Лорен. Той е заснет на острова през 1957 г.