Новини Турагенции

Кипър ще е топ дестинация на българите за 2023 г.

   
Кипър ще е топ дестинация на българите за 2023 г.

Кипър - страната, известна със своите 300 слънчеви дни годишно, свежа храна и много златни плажове, задължително ще е топ дестинация за лято 2023. Велизар Димитров, маркетинг мениджър на туроператора “Онекс тур”, потвърждава, че интересът към дестинацията е осезателен тази година. Българите избират Никозия, Лимасол и Пафос, за да комбинират плажовете с интересни забележителности и богата история. 

Трите основни града на острова носят различно очарование, но едно е сигурно - всеки от тях впечатлява с характерната си архитектура, която умело съчетава модерни сгради със старинни крепости. Особено интересно място е за любителите на гръцката митология, тъй като Кипър е дом на много митове и легенди, най-известната от които, че е родното място на богинята на любовта - Афродита. Това го прави идеалното място да почетете любовта и да се забавлявате с половинката или със семейството. 

Друго предимство на почивките 

в дестинацията са изгодните цени. Докато повечето туристи избират Турция и Гърция за лятна почивка, Кипър остава една от дестинациите на по-заден план, което я прави изключително достъпна за предстоящия сезон.  

Цените започват от 455 евро на човек и включват самолетни билети, настаняване, трансфери и медицински застраховки. Почивките в Кипър са със 7 нощувки, като програмите са всеки петък от 28 април до 20 октомври 2023 г. Също на цена от 550 евро на човек, туроператорът предлага и обиколен тур “Островът на Афродита”. Той отпътува на 28 април и предлага посещение на някои от най-интересните места на острова.  

Първата спирка на обиколната програма е Фамагуста. В края на 60-те години това е модерен европейски град, пълен с живот и хиляди летовници от цял свят, които намират подслон и развлечения в комфортни и луксозни хотели, наслаждавайки се на топлото лазурно синьо море с уникален златист пясък. Тук, край огромния живописен залив на Фамагуста, се намират и най-хубавите плажове на Кипър – любимо място за почивка на световни филмови звезди. Ричард Бъртън и Бриджит Бардо често прекарват там ваканциите си, а хотел „Арго“ на „Кенеди авеню“ е сочен за любим на Елизабет Тейлър.  

Следва обиколка на Никозия - единственият град в света, столица на две държави - Република Кипър и непризнатата Севернокипърска турска република. Любопитното е, че никъде на острова, а и в самия град, няма да откриете табели, които да ви отведат до Никозия. Всъщност това е международното име на кипърската столица. В гръцката част изписват и наричат града Лефкосия, а в турската част – Лефкоша. През годините Никозия е попадала под различна власт, която носи със себе си и специфично развитие и култура. 

Лимасол също е интересна спирка  

от маршрута на “Онекс тур”. Той е вторият по големина град в Кипър след столицата Никозия, главното пристанище и оживен курорт. Разположен е в южната част на острова, в залива Акротири. Старият град на Лимасол се намира в сърцето на курорта с тесни криволичещи улички, тръгващи от старото рибарско пристанище. Тук се намира и Старата средновековна крепост от 13 век, която е наследство от присъствието на Кръстоносците на острова. Някога в нея се е състояла сватбата на английския крал Ричард Лъвското сърце, а днес е превърната в Средновековен музей на Кипър, в който се съхраняват много предмети от бита, оръжия, дърворезби, бижута и други неща от това време. Старото пристанище е идеално място за романтична разходка, с многото стари лодки и малки уютни ресторантчета, предлагащи средиземноморски деликатеси. Към старата част е обособена нова модерна зона за престой на яхти и с много дискотеки, барове, кафенета, ресторанти и магазини за развлечение на туристите.  

Всичко това, в допълнение с прекрасното топло време, греещото слънце и гостоприемния нрав на местните, прави Кипър идеалната дестинация за почивка. Всъщност тя съчетава всичко, което българските туристи обичат - великолепното турско all inclusive обслужване и гръцката красота и динамика. А с такава добра атмосфера, няма как някой турист да остане безразличен към величието на страната. 

Йоана ШомоваАнкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати