Турагенции

ОБТ настоява туроператор и туристически агент да влязат в Списъка на професиите за професионално образование

   
ОБТ настоява туроператор и туристически агент да влязат в Списъка на професиите за професионално образование

Обединение „Бъдеще за туризма” настоява „туроператор” и „туристически агент” да влязат в Списъка на професиите за професионално образование и обучение. Представители на най-голямата работодателска организация в туризма ще участва в работната група по изменение и допълнение на Закона за професионалното образование. 
Това стана ясно днес по време на дискусия на тема: „Има ли място дуалното образование в подготовката на туроператорите и туристическите агенти в професионалните училища по туризъм”, която се проведе в рамките на 39-то издание на Ваканция и СПА Експо. 
Търсенето на професионално обучени кадри непрекъснато расте. Дефицитът на кадри в туристическата индустрия е особено осезателен след годините на пандемия. Така модераторът Свидна Динева откри дебата.
Камелия Шарабова от Дирекция „Професионално образование и обучение" в Министерство на образованието и науката обяви, че от това лято започват консултациите на „секторен принцип с бизнеса за промени в Закона за професионалното образование и обучение”, за да отговори на новите потребности”. До октомври или най-късно до началото на 2024 г. Министерството трябва да предложи новите текстове на норматива, както и цялата съпътстваща документация – актуализиран и утвърден списък на професиите, след което ще се пристъпи към промяна на държавните образователни стандарти, учебни планове и програми. Тези срокове са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

„Идеята ни е да направим професионалното образование по-атрактивно, по-гъвкаво и по-отворено, за което ще поканим за преподаватели и хора от бизнеса”, подчерта Шарабова.
Първите ученици по новия списък на професиите ще започнат обучението си през Учебната 2025/2026 г., посочи експертът, като подчерта, че всичко зависи от „активността на бизнеса”. 
„Като цяло много малка част от зрелостниците градят кариера в туризма. Тези, които все пак остават, се насочват към хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Може би защото хотелиерите и ресторантьорите са проактивни. Идват и ни търсят. Почти нулев е интересът към професията на туроператора и туристическия агент”, посочи Десислава Маринова, преподавател в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен, с която ОБТ вече работи по Националната програма „Бизнесът преподава”.
В 19-те професионални гимназии в страната професията на туроператора и туристическия агент се изучава само в 11 и 12 клас, като теорията е 3 часа седмично, а практиката – 7 часа на година. 
Обединение „Бъдеще за туризма вече установи контакт с Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България и в партньорство с Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен работи по Националната програма „Бизнесът преподава” на Министерство на образованието и науката, която има за цел да повиши качеството на преподаване и да формира знания и умения в областта на финансовата грамотност, предприемачеството и STEM компетентностите.
„Плевенската гимназия е първото професионално средно училище, което разполага със своя собствена резервационна система, която бе създадена с помощта на Сдружението”, припомни Павлина Илиева, председател на ОБТ. 
Миналата седмица резервационната система бе внедрена по време на първия открит урок по модула „Учители в предприятието”. 
„Професията на туроператора и на туристическия агент са твърде специфични, но някак си остават на заден план в образователната ни система. Докато в Закона за туризма те са водещи – те продават туристическия пакет и хотелите. Открихме тази липса в учебните планове съвсем случайно миналата година, благодарение на партньорството ни с Българската търговско-промишлена палата и тогава решихме да се включим в програмата на МОН. По щастлива случайност и Плевенската гимназия ни хареса за партньор”, връща лентата назад Павлина Илиева, председател на УС на ОБТ.  
 „Създадохме контакт, който за нас е много ценен. Ще продължим съвместната работа с много други дейности, една от които е създаването на регламент за Национално състезание за туроператорска и турагентска дейност, за да можем догодина да го включим в календара на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство”, обяви Малинка Маринова, директор на училището. 
Големият въпрос е как професията на туроператора и туристическия агент да стане атрактивна за поколението Z. Според HR-специалистът Ваня Къндова интересът към нея е минимален. „Младите от това поколение обичат свободата, предпочитат да работят от разстояние и не искат да поемат отговорност за други хора. А тази професия изисква точно това”, обобщава Къндова.
Все неща, върху които браншът трябва да помисли.