Новини Транспорт

Луфтханза съкращава летните си полети поради недостиг на персонал

   
Луфтханза съкращава летните си полети поради недостиг на персонал

Авиопревозвачът "Луфтханза" планира да съкрати разписанието на полетите си през лятото заради постоянния недостиг на персонал, който изпитва. Това съобщи говорител на германската авиокомпания, цитиран от ДПА.

"Недостигът на персонал не е напълно преодолян в цяла Европа", каза говорителят, посочвайки като причина въздействието на пандемията от коронавирус през последните две години.

Беше взето решение полетите да бъдат предварително премахнати, вместо да се наложи да бъдат отменяни с кратко предизвестие, обясни още говорителят, според който това ще позволи на пътниците да планират пътуванията си по-добре.

Главният изпълнителен директор на "Луфтханза Еърлайнс" (Lufthansa Airlines) Йенс Ритер наскоро каза, че тясно съвместно планиране е било координирано със "системни партньори" на компанията, свързани с авиационното застраховане и други авиоуслуги.

Ритер припомни хаоса по летищата от миналото лято, когато бързият растеж при търсенето на въздушни пътувания остави сектора неспособен да се справи с големите закъснения, опашките и отменените полети по германските летища. Обработката на багажа и проверките по сигурност бяха особено засегнати.

Тогава компанията бе принудена да намали услугите си, предимно заради недостиг на наземен персонал.

Говорителят на "Луфтханза" не конкретизира колко полета ще бъдат съкратени от лятното разписание на превозвача, влизащо в сила в края на март, но според бизнес изданието "Виртшафтсвохе" 34 000 полета са били отменени от първоначално планираното разписание, допълва БТА.